Gaziantep'te kadınlar, Ezo Gelin bebekleriyle hem kültürü yaşatıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor
Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde kadınlar, Ezo Gelin bebekleri üreterek hem kültürel mirası yaşatıyor hem de aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Proje, kadın istihdamını artırmayı hedefliyor.

Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde, belediye ve İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle açılan atölyede 12 kadın kursiyer, kentin sembollerinden biri haline gelen 'Ezo Gelin' oyuncak bebeklerini üretiyor. Bu proje, hem kültürel mirası yaşatmayı hem de kadınların aile ekonomilerine destek olmasını amaçlıyor.

EZO GELİN BEBEKLERİ KÜLTÜREL MİRASI CANLANDIRIYOR
Kursun usta öğreticisi Birgül Ballıoğlu, 10 yıldır Halk Eğitim Müdürlüğü'nde görev yaptığını ve 5 yıldır Ezo Gelin bebek yapımı kursu verdiğini belirtti. Projenin tescilli bir ürün olduğunu vurgulayan Ballıoğlu, Ezo Gelin'in hikayesini anlattı: "Ezo Gelin, 1900'lü yıllarda Oğuzeli'nin Uruş köyünde doğmuş, güzelliği ve cesaretiyle tanınmış bir karakterdir. Berdel usulü evlenmiş ancak evliliğini yürütemeyip Suriye'ye gelin gitmiş ve vatan özlemiyle orada vefat etmiştir. Vasiyeti üzerine mezarı yeniden köyüne getirilmiş ve burada bir müzesi bulunmaktadır." Bu bebekler aracılığıyla, Anadolu Türkmen boylarından gelen kadınların kıyafetleri canlandırılıyor.

KADIN İSTİHDAMI VE EK GELİR İMKANI
Ballıoğlu, üretilen Ezo Gelin oyuncaklarının kadınların aile ekonomilerine önemli bir katkı sağladığını ifade etti. "Burada kadınlarla birlikte Oğuzeli Belediyesi'nin de destekleriyle kültürümüzü yürütmeye çalışıyoruz. Ezo Gelin bebek, sadece bir oyuncak değil, Anadolu'nun fedakarlığını, zarafetini ve güçlü kadını simgeleyen bir kültür mirasıdır." dedi. Kursiyer kadınlar, hem kültürel bir mirası yaşatma hem de el sanatları becerilerini geliştirerek aile bütçelerine ek gelir elde etme fırsatı buluyor. Küçük bir ilçede iş imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle bu proje, kadınlara hem iş öğrenme hem de kendi iş yerlerini açma potansiyeli sunuyor.

EL EMEĞİ VE BELEDİYE DESTEĞİ
Ezo Gelin bebeklerinin tamamen el emeğiyle üretildiğini belirten Ballıoğlu, kursun bir yıl sürdüğünü ve bir kadının günde sadece bir bebek üretebildiğini söyledi. Bebeklerin başörtüsünden yemenisine kadar tüm detaylarının el işçiliğiyle yapıldığını ve biraz zahmetli bir süreç olduğunu dile getirdi. Üretilen bebeklerin tanıtım ve satış işlemlerinin Oğuzeli Belediyesi tarafından yürütüldüğünü, belediyenin bu ürünleri hediye olarak veya satış yoluyla değerlendirdiğini ve böylece kadınlara ek gelir sağlandığını sözlerine ekledi. Ballıoğlu, bu projeye destek veren Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin'e de teşekkür etti.
Bakmadan Geçme
Yeni Parti sözcüsü Emre: Gıda enflasyonu tehlikesiyle karşıyayız
Kadınların işgücüne katılımı hedefi %40'ın üzerine çıkıyor
Çankayalı kadınlar barista eğitimiyle hayata tutunuyor
Emine Erdoğan'dan depremzede kadınlara müjde: Ustalık belgesi ve istihdam vurgusu
Türkiye'de kadın istihdamında rekor artış!
Bakan Göktaş: Kadınların güçlendiği bir Türkiye idealini hayata geçiriyoruz
