Gebze'deki yıkımda metro etkisi olmadığı raporlandı
Gebze'de çöken binayla ilgili hazırlanan ikinci raporda, yıkımın metro inşaatıyla bir bağlantısının olmadığı ifade edildi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde meydana gelen bina çökmesiyle ilgili olarak ikinci bir bilimsel rapor hazırlandı. Bu raporda, çöken binanın yıkımının metro inşaatıyla bir bağlantısının olmadığı belirtildi.

Olayın detayları
29 Ekim sabahı saat 07.00'de Mevlana Mahallesi'nde meydana gelen olayda, 7 katlı Arslan Apartmanı büyük bir gürültüyle çökmüş, bu trajik olayda aynı aileden 4 kişi yaşamını yitirmiştir. Yalnızca 18 yaşındaki Dilara Bilir yaralı olarak kurtulabilmiştir. İlk raporda, çökmenin metro inşaatından kaynaklandığı iddia edilmişti, ancak yeni rapor bu görüşü çürütmüştür.

Yeni raporun bulguları
Hazırlanan jeolojik-geoteknik raporda, binanın çökmenin sebebi olarak zayıf zemin koşulları ve yapısal imalat kusurları öne çıkmaktadır. Ayrıca, binanın eski bir dere yatağı ve kontrolsüz dolgu zemin üzerine inşa edildiği, temelinin yetersiz olduğu vurgulanmaktadır. Rapor aynı zamanda, enkaz kaldırma çalışmaları sırasında bir tulumba kolu tespit edildiğini, bu durumun binanın altında geçmişte var olan su kuyuları olabileceğini göstermektedir. Bu gelişmeler ışığında, Gebze'deki yıkılan bina ile metro inşaatı arasında direkt bir bağlantı olmadığı sonucuna varılmıştır. Metro tünellerinin sağlam kaya biriminde inşa edildiği ve zemin hareketlerinin kabul edilebilir sınırlar içinde kaldığı açıklanmıştır.


Bakmadan Geçme
Bahçelievler'de yıkım sırasında bina çöktü, komşu apartman hasar gördü
BTP Gebze'den Kent Meydanı'nda Anlamlı Çıkarma
Bahçelievler'de tahliye edilen bina çöktü, korku dolu anlar yaşandı
İstanbul'da Toplu Ulaşıma %10 Zam! İşte Rakamlar
Afyonkarahisar'da yıkım halindeki bina çöktü, panik yaşandı
Taksim Metro İstasyonu, yeni bir duyuruya kadar kapatıldı
