Bilim ve Teknoloji

Google, 425 milyon dolarlık tazminata çarptırıldı

Google, gizlilik ihlali nedeniyle 425 milyon dolarlık tazminata çarptırıldı. Şirket, kullanıcıların verileri üzerinde kontrol sahibi olduğunu savunarak karara itiraz edeceğini açıkladı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
1 dk Sesli Dinle 0
Google, 425 milyon dolarlık tazminata çarptırıldı

Google’ın Web ve Uygulama Etkinliği ayarı nedeniyle görülen davada, şirketin kullanıcıları takip etmeye devam ettiği ortaya çıktı. Bu ayar, kullanıcıların Google hizmetleri ve üçüncü taraf uygulamalardaki arama geçmişlerini, konum verilerini ve uygulama kullanım bilgilerini kaydedip kaydetmeyeceğini kontrol etmelerini sağlıyor. Ancak mahkeme, kullanıcılar bu ayarı kapatsa bile takip edilmekten kurtulamadıklarını tespit etti.

KULLANICI VERİLERİ TOPLANDI

Techspot haberine göre, mahkemede sunulan belgeler, Google'ın Uber, Venmo, Instagram ve Facebook gibi popüler üçüncü taraf uygulamalar üzerinden kullanıcı etkinliklerini toplamaya devam ettiğini gösterdi. Davacılar, Google’ın bu yolla kullanıcıların davranışlarını izlemeye devam ederek haksız bir veri hazinesi oluşturduğunu savundu. İlk etapta 31 milyar doların üzerinde tazminat talep edildi, ancak jüri Google’ı yalnızca iki gizlilik ihlali suçlamasından sorumlu buldu. Şirketin “kötü niyetli davrandığı” iddiası reddedildi, bu nedenle ceza 425 milyon dolar ile sınırlı kaldı.

GOOGLE İTİRAZ EDECEK

GOOGLE: “YANLIŞ ANLAŞILDIK” Google, kararın ardından yaptığı açıklamada itiraz edeceğini duyurdu. Şirket, kullanıcıların kişisel veriler üzerinde kontrol sahibi olduğunu savunarak jürinin “ürünlerin işleyişini yanlış anladığını” belirtti. Ayrıca toplanan verilerin kişisel olmadığını, anonimleştirilmiş ve şifrelenmiş ortamlarda tutulduğunu iddia etti. Ancak dava dosyasında özellikle üçüncü taraf uygulamalardan gelen kayıtların kapsamı, jürinin kararında belirleyici oldu.

Bu Yazıyı Paylaş