Güney Afrika'dan BM'ye şok çağrı: ABD'nin Venezuela müdahalesi uluslararası hukuku ihlal etti
Güney Afrika, ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesini BM Şartı ihlali olarak nitelendirerek BM Güvenlik Konseyi'nden acil toplantı talep etti.

Güney Afrika Cumhuriyeti, ABD'nin Venezuela'ya düzenlediği askeri müdahaleyi ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun eşinin yakalanarak ülkeden çıkarılmasını endişeyle karşıladığını açıkladı. Hükümet, bu gelişmeler üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı çağrısında bulundu.
BM ŞARTI'NIN İHLAL EDİLDİĞİ İDDİASI
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin eyleminin Birleşmiş Milletler Şartı'nın 2'nci maddesini açıkça ihlal ettiği belirtildi. Bu madde, BM üyesi devletlerin herhangi bir üye devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına karşı güç tehdidinde bulunmaktan ya da güç kullanmaktan kaçınmasını öngörüyor.
ACİL TOPLANTI TALEBİ
Açıklamada, 'Güney Afrika, uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli organ olan BM Güvenlik Konseyi'ni bu durumu ele almak üzere acilen toplanmaya çağırıyor' ifadeleri kullanıldı. Bu çağrı, Venezuela'daki son gelişmelerin uluslararası arenada ciddi tepkilere yol açtığını gösteriyor.

