Hürmüz Boğazı Krizi: Çin, Trump'a sert yanıt verdi, 'Sorumlu sizsiniz!
Çin, Hürmüz Boğazı'ndaki gerilimden ABD'yi sorumlu tutarak Trump'ın maliyet paylaşımı taleplerine sert yanıt verdi. Pekin, çözümün ateşkes ve yasadışı operasyonların durdurulması olduğunu belirtti.

Küresel enerji taşımacılığının kalbi olan Hürmüz Boğazı'nda tansiyon yükselirken, ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgedeki askeri maliyeti müttefiklerine yıkma çabalarına Çin'den sert bir tepki geldi. Pekin yönetimi, yaşanan gerilimlerin faturasını üstlenmeyi reddederek, krizin asıl kaynağının ABD'nin politikaları olduğunu açıkça belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Trump'a Yanıt
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, düzenlediği basın toplantısında Trump'ın 'herkes elini taşın altına koysun' şeklindeki açıklamalarını eleştirerek, navigasyon güvenliğinin tehlikeye girmesinin Çin ile bir ilgisi olmadığını vurguladı. Sözcü Mao, "Navigasyonun kesintiye uğramasının kök nedeni, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik yasadışı askeri müdahaleleridir. Bölgeyi ateşe atan bizzat Washington’ın saldırgan politikalarıdır," ifadelerini kullandı.

ABD'nin Maliyet İddialarına Karşı Çözüm Önerisi
Trump, daha önce yaptığı bir açıklamada Hürmüz Boğazı'nı açık tutmanın günlük maliyetinin 2 milyar doları bulduğunu iddia etmiş ve Çin, Japonya ile Avrupa gibi ülkelere kendi petrol gemilerini kendilerinin koruması çağrısında bulunmuştu. Pekin yönetimi ise bu yaklaşımı 'sorumluluktan kaçmak' olarak nitelendirdi. Çin, çözümün daha fazla asker yığmak değil, acil ateşkes ilan edilmesi ve bölgedeki yasadışı operasyonların durdurulması olduğunu savunuyor. Analistler, Çin'in bu tutumunun arkasında ABD'nin bölgedeki askeri prestij kaybının yattığını düşünüyor. Özellikle son dönemde yaşanan F-35'in hasar görmesi ve düşürülen bir ABD uçağına dair haberler, ABD'nin Hürmüz'daki hakimiyetinin sorgulanmasına neden oluyor. İran'ın düşük maliyetli füze ve drone teknolojisinin, ABD'nin yüksek maliyetli askeri varlığına rağmen Boğaz'ı bir 'ölüm kapanına' çevirdiği yorumları yapılıyor.


Bakmadan Geçme
İran, Hürmüz Boğazı'nın açılmayacağını açıkladı
Hürmüz Boğazı'nda İran gemisine düzenlenen saldırıda bir kişi öldü
Hürmüz Boğazı'nda bir gemiye mühimmat isabet etti
İran: Hürmüz Boğazı'nda ABD gemileri ve tankerler hedef alındı
Hürmüz Boğazı için Umman'da bölgesel anlaşma imzalanacak
Trump: Hürmüz Boğazı'na Trump Boğazı denmeli
