Hürmüz Boğazı'nda yeni dönem mi başlıyor? Umman'dan çarpıcı öneri
Umman, Hürmüz Boğazı'nın güvenliği ve deniz trafiği için İran ve Körfez ülkelerinin ortaklaşa yer alacağı bir konsorsiyum önerdi. Teklif, gönüllü hizmet bedeli ve farklı geçiş hatları içeriyor, İran'ın tek kontrolünü sona erdirmeyi hedefliy

Körfez'in kalbinde yer alan ve küresel enerji taşımacılığının can damarı olan Hürmüz Boğazı'nın yönetimiyle ilgili Umman'dan dikkat çekici bir öneri geldiği iddia ediliyor. El Cezire'nin haberine göre, Umman, boğazın güvenliği ve deniz trafiğinin sorunsuz işlemesi için İran'a bölgesel bir mekanizma teklif etti. Bu öneri, İran ve Körfez ülkelerinin ortaklaşa kuracağı bir konsorsiyumu öngörüyor.
BOĞAZDA GÜVENLİK ORTAK ELDE
Teklifin detaylarına göre, Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiğinin güvenliği artık tek bir ülkenin değil, ortak bir yapının sorumluluğunda olacak. Boğazdan geçişler için zorunlu bir ücret talep edilmeyecek. Ancak, çevresel koruma, seyrüsefer güvenliği ve arama-kurtarma gibi hayati faaliyetlerin finansmanı için gemilerden gönüllü hizmet bedeli toplanması planlanıyor. Bu modelin hayata geçmesiyle birlikte, İran'ın stratejik öneme sahip bu bölgedeki tek başına kontrol sahibi olma durumu sona erecek.
FARKLI GEÇİŞ KORİDORLARI VE MAYIN TEMİZLEME SORUMLULUĞU
Umman'ın önerisi, gemi trafiği için üç farklı hat oluşturulmasını da içeriyor: İran karasularından geçen bir hat, uluslararası bir hat ve Umman karasularından geçen üçüncü bir hat. Bu planın kabul edilmesi halinde, İran'ın özellikle uluslararası deniz koridorundaki mayın temizleme çalışmalarında önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor. Teknik detaylar üzerindeki müzakerelerin sürdüğü belirtilirken, bölge ülkelerinin de bu girişime destek verdiği iddia ediliyor. Bu adım, ABD'nin İran'a yönelik hava saldırılarını durdurmasının ardından artan diplomatik çözüm umutları çerçevesinde önem kazanıyor. Bu gelişmeler yaşanırken, İran'dan gelen bir açıklama ise savaşın ülkenin doğal gaz üretimini olumsuz etkilediğini ve maliyetinin milyarlarca doları bulduğunu ortaya koydu.
Bakmadan Geçme
İran: Hürmüz Boğazı için 7 günlük planımız var
Hürmüz Boğazı'nda tankerde mayın patlaması ve yangın
Abdullahi: Hürmüz Boğazı tamamen kapalı
İran, Hürmüz Boğazı'nın yönetiminin değişeceğini açıkladı
Arakçi, Hürmüz Boğazı için ABD'ye yedi günlük plan sunduklarını duyurdu
Hürmüz Boğazı için 7 günlük yol haritası! İran’dan ABD’ye teklif
