Gündem

Iğdır'da şap hastalığıyla mücadele sürüyor: Hayvanların yüzde 85'i aşılandı

Iğdır'da 1 milyonun üzerinde büyük ve küçükbaş hayvanın bulunduğu kentte, şap virüsüyle mücadele kapsamında yürütülen aşılama çalışmalarıyla hayvanların yüzde 85'i aşılandı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Iğdır'da şap hastalığıyla mücadele sürüyor: Hayvanların yüzde 85'i aşılandı

Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, 1 milyonun üzerinde büyük ve küçükbaş hayvanın yaşadığı kentte şap virüsüyle mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Veteriner hekimler, il genelinde hayvancılık üretimi yapılan her noktaya ulaşarak aşılama çalışması yürütüyor. Ekipler, kentteki besi işletmelerini, hayvancılık tesislerini ve ahırların büyük bir bölümünü gezerek hayvanların yüzde 85'ini aşıladı.

AŞILAMA ORANI ÜRETİCİLERİ MUTLU ETTİ

Yüksek aşılama oranı, pazarların açılmasını bekleyen üreticileri mutlu etti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz günlerde Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Artvin ve Iğdır'da kapatılan hayvan pazarlarının önümüzdeki hafta yeniden açılacağını duyurmuştu. Iğdır'da 102 bin civarında büyükbaş, 1 milyon 150 bin civarında da küçükbaş hayvan bulunuyor.

İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI

İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte tüm hayvan hastalıklarıyla mücadele ettiklerini söyledi. Tingiş, 'Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak ekiplerimiz, sahada işletmeleri, hayvanları kontrol ederek hayvan hastalıklarına ve özellikle son zamanlarda ülkemizde görülen şap hastalığına karşı gerekli mücadeleyi sürdürüp, önlem almaktadır.' dedi. Aşılama çalışmaları sayesinde birçok üretim alanında önlem almayı başardıklarını belirten Tingiş, 'Bu kapsamda şu an itibarıyla ilimizde yaklaşık yüzde 85 gibi aşılama oranını yakalamış bulunmaktayız. Veteriner hekim arkadaşlarımız sahada gerekli aşılamaları yapıyor. İlçe müdürlüklerimiz ve Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü ekiplerimizle, işletmelerin hem dezenfeksiyonlarını hem de aşılarını yapıyoruz. Üreticilerimiz bakanlığımızın aşılarına güvensin ve aşılama yaptırsın. Hastalıkları ancak aşılarla yenebiliriz.' diye konuştu. Çiftçilerden Sultan Gürel ise, büyükbaş hayvan çiftliğinin olduğunu ve şu ana kadar herhangi bir vakayla karşılaşmadıklarını, ekiplerin yoğun çalışmalarından memnun olduklarını dile getirdi. Gürel, aşılamanın önemini vurgulayarak, 'Aşılama yapmazsak, hayvanlarımız her türlü hastalığa açık olur. Aşıları yaptırdığımız için işletmemizde herhangi bir zarar görmüyoruz. Bizi zamanında uyardıkları için aşıları zamanında yaptırdık ve hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. SAT-1 hastalığından da şu ana kadar herhangi bir sıkıntı görmedik, sebebi ise aşıları zamanında yaptırıyor olmamız. Aşıları komşu illerimizde de zamanında yapılırsa iyi olur. Ekiplerinden Allah razı olsun, uyarılarını dikkate aldığımız zaman hiçbir sıkıntı görmüyoruz.' şeklinde konuştu.

Bu Yazıyı Paylaş