Dünya

İran'la nükleer müzakerelerde son durum: ABD'den 'kırmızı çizgi' uyarısı!

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran ile nükleer müzakerelerin bazı açılardan ilerlediğini ancak Tahran'ın ABD'nin kırmızı çizgilerine uymakta temkinli olduğunu belirtti. Vance, nükleer silahlanma yarışını önlemek için tüm seçeneklerin masa
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
İran'la nükleer müzakerelerde son durum: ABD'den 'kırmızı çizgi' uyarısı!

ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, İran ile İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden nükleer konulu dolaylı müzakerelerin ikinci turu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Müzakerelerde ilerleme kaydedildi mi?

Vance, Fox News'a verdiği röportajda, müzakerelerin bazı açılardan olumlu geçtiğini ancak Tahran'ın ABD Başkanı Donald Trump tarafından belirlenen kırmızı çizgiler konusunda temkinli davrandığını belirtti. "Müzakereler bazı açılardan iyi gitti. Tekrar bir araya gelmeyi kabul ettiler." diyen Vance, İran'ın belirlenen kırmızı çizgileri henüz fiilen kabul etme ve üzerinde çalışma istekliliğinin açıkça görülmediğini ifade etti.

ABD'nin kırmızı çizgileri neler?

ABD'nin İran'dan beklentilerinin başında ülkenin hiçbir şekilde nükleer silah sahibi olmaması geldiğini hatırlatan Vance, "İran'ın nükleer silah elde etmekle ilgilendiğini açıkça gösteren bir dizi unsur var." dedi. Vance, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasının küresel bir nükleer silahlanma yarışını tetikleyeceği uyarısında bulundu. "Eğer İran nükleer silah edinirse, onlardan sonra nükleer silah edinmeyi isteyecek birçok rejim daha var. Bunlardan bazıları dostane, bazıları o kadar da dostane değil." şeklinde konuştu.

Diplomasi mi, diğer yollar mı?

Trump yönetiminin öncelikli hedefinin diplomasi yoluyla veya başka yöntemlerle İran'ın nükleer silaha sahip olmasını engellemek olduğunu vurgulayan Vance, "Bu konunun üzerinde çalışmaya devam edeceğiz. Ancak başkan, diplomasinin doğal sınırına ulaştığını düşündüğü anda süreci sonlandırma yetkisini saklı tutuyor. Umarız o noktaya gelmeyiz, fakat gelinirse, bu karar başkana ait olacak." ifadelerini kullandı. Vance, ABD'nin diplomatik çözümden yana olduğunu yineleyerek, buna rağmen "Tüm seçenekler başkanın masasında duruyor" hatırlatmasında bulundu.

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş