Gündem

İran, Türkiye'ye gaz akışını kesti: Doğal gaz’a zam gelecek mi?

İsrail'in Güney Pars'a saldırısının ardından İran'dan Türkiye'ye yönelik gaz akışının durdurulduğu ifade edildi.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
İran, Türkiye'ye gaz akışını kesti: Doğal gaz’a zam gelecek mi?

İsrail'in Güney Pars sahasına saldırısı sonrası İran'ın Türkiye'ye gaz sevkiyatını kesmesi, Türkiye'nin yıllık ihtiyacının yüzde 14'ünü tehlikeye atarken Avrupa'da doğal gaz fiyatlarını savaş öncesi düzeylerin yüzde 70 üzerine çıkardı.

İran, Türkiye’ye gaz ihracatını geçen hafta İsrail’in Güney Pars gaz sahasına düzenlediği saldırının ardından durdurdu.

Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (Gazbir) tarafından derlenen verilere göre, Türkiye geçen yıl gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 14’ünü İran’dan temin etti.

İran’ın gaz tedarikindeki bu kesintinin ne kadar süreceği kesinleşmezken, kaynaklar, Türkiye’nin ana tedarikçileri olan Rusya ve Azerbaycan’dan gaz ithal etmeye devam ettiğini ve yeterli stoklara sahip olduğunu aktardılar.

İSRAİL GAZ PİYASASINI ALT ÜST ETTİ

İsrail, 18 Mart’ta dünyanın en büyük gaz sahası olan Güney Pars’ı hedef aldı. Tahran ise, küresel sıvılaştırılmış gaz arzının yaklaşık beşte birini üreten Katar’daki Ras Laffan tesisi de dahil olmak üzere Körfez’deki enerji varlıklarına karşılık verdi.

Bu saldırılar, Avrupa gaz vadeli kontratlarının üç yıldan uzun bir süredir görülmeyen bir seviyeye yükselmesine yol açtı. Fiyatlar, savaş öncesi seviyelerinin yüzde 70 üzerinde seyrediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kasım ayında sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, “6,3 milyar metreküplük toplam depolama kapasitesine ulaşmış durumdayız” demişti. Geçen yıl mart ayında Türkiye, günlük ortalama 230 milyon metreküp gaz tüketmişti.

Güney Pars’tan gelen gaz, hem İran’ın iç elektrik üretimi hem de ihracatı için kritik önem taşıyor. Bağdat yönetimi dün yaptığı açıklamada, İran’ın sahaya yapılan saldırının ardından Irak’a gaz akışını kestiğini, ancak akışın o zamandan beri kısmen yeniden başladığını ifade etti.

Barış döneminde bile İran, özellikle iç talebin yüksek olduğu kış aylarında, teknik sorunları gerekçe göstererek Türkiye’ye gaz ihracatında kesintiye gitmişti.

Bu Yazıyı Paylaş