İran uçağı rota sorunuyla Tahran'a döndü
İran'a ait bir yolcu uçağı, rota ve hava sahası izinlerindeki sorunlar nedeniyle Tahran'a geri döndü. Bu durum, ABD yaptırımlarının İran hava yollarını nasıl etkilediğini ve uluslararası uçuşlardaki zorlukları yeniden gündeme getirdi.

Varesh Airlines'a ait bir yolcu uçağı, rota ve hava sahası izinlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle Tahran'a geri döndü. Tahran'dan Duşanbe'ye gitmek üzere havalanan uçak, alternatif olarak Azerbaycan hava sahasını kullanmaya çalışsa da bu girişimi de onaylanmadı.
Uluslararası uçuşlarda engeller sürüyor
Bu olay, İran hava yolu şirketlerinin ABD yaptırımları ve uçuş kısıtlamaları nedeniyle karşılaştığı zorlukları bir kez daha gözler önüne serdi. Varesh Airlines'ın 22 Eylül'de de benzer bir dönüş yaşadığı belirtilirken, bugünkü seferin de aynı gerekçelerle aksaması dikkat çekti.
ABD'den İran hava yollarına sert yaptırımlar
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, 23 Eylül'den itibaren İran hava yolu şirketlerinin dünya genelindeki operasyonlarının durdurulacağını duyurmuştu. Bessent, İran uçaklarına hizmet veren uluslararası merkezlerin ABD bankacılık sisteminden çıkarılacağını ve İran uçaklarına yakıt, iniş hizmeti veya bilet satışı gibi konularda destek veren yabancı operatörlerin yaptırım riskiyle karşı karşıya kalacağını belirtmişti. Ayrıca, yaptırımları kolaylaştıran üçüncü taraf kuruluşların da tespit edilerek yaptırım kapsamına alınacağı açıklanmıştı.
Komşu ülkelere uyarı ve Türkiye'deki durum
İran Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Muhsin Rezayi, bazı komşu ülkelerin İran uçaklarına hava sahalarını kullandırmadığını belirterek bu ülkelere uyarıda bulundu. Rezayi, İran uçaklarının uçuşlarına engel olunması halinde, İran'ın da bu ülkelerdeki uçuşlara izin vermeyeceğini söyledi. Türkiye'de ise İran merkezli Mahan Air uçuşlarını askıya alırken, İran Sivil Havacılık Kurumu İstanbul seferleri dahil diğer uluslararası uçuşların devam ettiğini bildirdi. Irak'ta ise Bağdat Havalimanı'na İran uçuşlarının durdurulması talimatı verildiği ve Necef'e yönlendirme seçeneklerinin değerlendirildiği haberleri yer aldı.
Bakmadan Geçme
ABD'nin yeni çözümü yine yaptırım, diyor İran Dışişleri Bakanı
ABD, Türkiye'den üç şirkete İran yaptırımı uyguladı
İran'dan ABD'ye sert uyarı: Saldırılara acı verici karşılık
Golden Global Bank, ABD'nin yaptırım iddialarını reddetti
Kalibaf: ABD'nin sözlerine kimse inanmıyor
İran, ABD'nin yaptırımlarına karşı hazırlıklarını açıkladı
