Dünya

İslamabad diken üstünde: ABD-İran ikinci tur müzakereler için hazırlanıyor, ama belirsizlik hakim

Pakistan, ABD ve İran arasında muhtemel ikinci tur müzakerelere ev sahipliği yaparken, görüşmelerin kesinleşmemesi belirsizliği artırıyor.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
İslamabad diken üstünde: ABD-İran ikinci tur müzakereler için hazırlanıyor, ama belirsizlik hakim

Pakistan, ABD ve İran arasındaki muhtemel ikinci tur müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ancak, görüşmelerin ne zaman gerçekleşeceği ve tarafların masaya oturup oturmayacağı belirsizliğini koruyor. Başbakan Şahbaz Şerif, güvenlik ve idari hazırlıkları gözden geçirmek üzere üst düzey bir toplantı düzenlerken, İçişleri Bakanı Muhsin Nakvi başkentteki güvenlik önlemlerini paylaştı. Hükümet yetkilileri, görüşmelere yönelik umutların canlı olduğunu ancak kesin bir tarih veremeyeceklerini belirtiyor.

BAŞKENTTE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

İslamabad'da, görüşmelerin yapılacağı Serena Oteli ile birlikte Marriott ve Mövenpick otelleri de hizmete kapatıldı. Başkentin merkezi bölgelerine kolluk kuvvetleri konuşlandırılırken, üniversiteler dahil birçok yükseköğretim kurumu çevrim içi eğitime geçti. Şehir, "İslamabad Görüşmeleri" yazılı posterlerle donatıldı. Bu yoğun hazırlıklara rağmen, ABD ve İran heyetlerinin bir araya gelip gelmeyeceği konusundaki belirsizlik, "müzakere bilmecesi" olarak nitelendiriliyor.

ÇİN DESTEK VERDİ, RUSYA ARABULUCULUKTAN UZAK

Pakistan'ın ABD ve İran arasındaki işbirliğini kolaylaştırma çabaları, Çin tarafından desteklendi. Çin'in İslamabad Büyükelçisi Jiang Zaidong, Pakistan Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar ile görüşerek, bu girişime tam destek verdiklerini ve takdir ettiklerini belirtti. Öte yandan, Rusya'nın İslamabad Büyükelçisi Albert P. Khorov, Rusya'nın müzakerelerde doğrudan arabulucu rolü üstlenmediğini açıkladı. Khorov, Rusya'nın çatışmanın tırmanmasını önlemek için çaba gösterdiğini ve Körfez ülkelerindeki çatışmaların sona ermesi gerektiğini vurguladı. Bu diplomatik gelişmeler, gergin Ortadoğu'da barış umutlarını canlı tutmaya çalışırken, İslamabad'daki hazırlıklar tam gaz devam ediyor.

Bu Yazıyı Paylaş