Gündem

İstanbul Barosu genel kurulu başladı

İstanbul Barosu'nun 128. Olağan Genel Kurulu Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. Başkan İbrahim Kaboğlu, konuşmasında baro yönetimine yönelik davaları, avukatların mesleki güvencelerini ve adil yargılanma hakkını ele aldı.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
İstanbul Barosu genel kurulu başladı

İstanbul Barosu'nun 128. Olağan Genel Kurulu, Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan oylamalarla başladı. Genel Kurul Başkanlık Divanı'nın oluşturulmasının ardından İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Baro yönetimine yönelik eleştiriler

Kaboğlu, konuşmasında son iki yıllık dönemde baro yönetimi hakkında yürütülen yargı süreçlerine dikkat çekti. Göreve geldikten kısa bir süre sonra soruşturma ve görevden alma davalarıyla karşılaştıklarını belirten Kaboğlu, bu süreçlerin avukatların mesleki güvenceleriyle de yakından ilgili olduğunu ifade etti. 2017'deki anayasal değişiklikleri de eleştiren Kaboğlu, bu değişikliklerin iktidar yetkilerini merkezileştirdiğini ve denge mekanizmalarını zayıflattığını savundu. Ayrıca, 7249 sayılı Kanun'un baroları bölerek işlevlerini zayıflattığını kaydetti.

Avukatların sorunlarına vurgu yapıldı

Konuşmasında avukatların mesleki güvencelerine de değinen Kaboğlu, son iki yılda avukatların karakollarda, adliyelerde ve haciz mahallerinde saldırılara uğradığını, gözaltına alındığını ve tutuklandığını hatırlattı. Avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle hedef gösterilmesine tepki gösteren Kaboğlu, avukatların can güvenliği ve mesleki bağımsızlığının korunması gerektiğini vurguladı. Savunmanın yargılamanın kurucu unsurlarından biri olduğunu belirterek, avukatların adil yargılanma hakkını zedeleyecek engellerle karşılaşmaması gerektiğini söyledi.

Baronun faaliyetleri ve gelecek çağrıları

İstanbul Barosu'nun son iki yıllık çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kaboğlu, Avukat Hakları Merkezi'nin binlerce başvuruyla ilgilendiğini, birçok olaya hukuki müdahalede bulunulduğunu ve soruşturma/kovuşturma süreçlerine dahil olunduğunu aktardı. Emniyetteki avukat görüşme odalarındaki kameraların kaldırılması için yürütülen çalışmalarda elde edilen hukuki başarıya da değindi. Konuşmasının sonunda avukatlık mesleğinin korunmasına ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin onaylanmasını isteyen Kaboğlu, avukatlık ücretlerinin artırılması, adli yardım ödeneğinin yükseltilmesi ve stajyer avukatlar ile mesleğin ilk beş yılındaki avukatlar için sosyal destek mekanizmalarının oluşturulması çağrısında bulundu. Kaboğlu, "İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik cumhuriyet için fikir, kaynaşma ve eylem" çağrısıyla konuşmasını tamamladı. Ardından hayatını kaybeden avukatlar anıldı ve başkan adaylarının konuşmalarına geçildi.

Bu Yazıyı Paylaş