İstanbullu borç içinde yüzüyor
İstanbul Planlama Ajansı'nın yaptığı İstanbul çalışması ekonomik gerçekleri gün yüzüne çıkardı. İstanbulluların yarısının borcunu ödeyemediği ortaya çıktı. Akıllara ''Neden Geldim İstanbul'a'' şarkısı geldi...

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) yayımladığı Şubat ayı İstanbul Barometresi raporu, kentte yaşayanların ekonomik baskıyı giderek daha yoğun hissettiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre İstanbulluların yarısından fazlası kredi kartı borcunun tamamını ödeyemediğini belirtirken, temel ihtiyaçlar dışındaki harcamalarda dikkat çekici bir gerileme yaşanıyor.
KREDİ KARTI BORÇLARINDA ALARM
Araştırma verileri, kredi kartı borçlarının ödenmesinde ciddi bir zorluk yaşandığını gösterdi. Katılımcıların yalnızca yüzde 49,6’sı kredi kartı borcunun tamamını ödeyebildiğini ifade ederken, yüzde 50,5’i borcunun tamamını kapatamadığını belirtti.
Buna göre katılımcıların:
Yüzde 28,8’i yalnızca asgari tutarı ödeyebiliyor,
Yüzde 9,7’si hiç ödeme yapamıyor,
Yüzde 7,5’i ise asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir ödeme gerçekleştirebiliyor.
RAMAZANDA GIDA FİYATLARI GÜNDEMDE
İstanbul Barometresi, Ramazan ayına ilişkin ekonomik algıyı da ölçtü. Katılımcıların yüzde 67,5’i Ramazan döneminde gıda fiyatlarında ciddi artış yaşandığını ifade etti. Gıda harcamalarının hane bütçesindeki payının arttığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 46,3 olarak kaydedildi.
SOSYAL HARCAMALARDA KESKİN DÜŞÜŞ
Rapora göre ekonomik koşullar, İstanbulluların sosyal yaşamını da doğrudan etkiliyor. Katılımcıların önemli bir bölümü zorunlu olmayan harcamalarını kısmak zorunda kaldığını belirtti.
Araştırmada, dışarıda yeme-içme harcamalarının yüzde 57,6 oranında azaldığı, giyim alışverişinde ise yüzde 51,9’luk düşüş yaşandığı tespit edildi.
İPA verileri, İstanbul’da hanelerin artan yaşam maliyetleri karşısında temel ihtiyaçlara öncelik verdiğini ve sosyal harcamalarda ciddi bir “kemer sıkma” sürecine girdiğini ortaya koyuyor.
Bakmadan Geçme
Kağıthane ve Sarıyer'de sağanak yolları göle çevirdi
Şişli ve Beşiktaş'ta sağanak hayatı felç etti
İstanbul'da sağanak trafikte yavaşlamaya yol açtı
İstanbul'daki dolandırıcılık operasyonunda 33 gözaltı
Sağanak İstanbul'da yaya ve trafiği yavaşlattı
İş insanı Muhammed Kılıç isyan etti: Malatya kişisel şov alanı değildir!
