Siyaset

İYİ Parti’den Türkiye’nin inşasında “kadının rolü ve geleceği” açıklaması

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kevser Ofluoğlu, 8 Mart’ın sadece bir takvim günü değil, asırlık bir hak arayışının sembolü olduğunu vurguladı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
İYİ Parti’den Türkiye’nin inşasında “kadının rolü ve geleceği” açıklaması

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kevser Ofluoğlu, 8 Mart’ın sadece bir takvim günü değil, asırlık bir hak arayışının sembolü olduğunu vurguladı. Kadınların emeğinin karşılığını aldığı ve sokaklarda korkmadan yürüyebildiği bir Türkiye inşa edeceklerine dair partisinin sözünü kamuoyuyla paylaştı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Kevser Ofluoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla parti genel merkezinde kameraların karşısına geçti. Gündeminde kadınların yüz yıllardır süregelen adalet arayışı ve eşit yurttaşlık talebi olan Ofluoğlu, Türkiye’deki mevcut tabloya dair çarpıcı eleştirilerde bulundu.

İstanbul Sözleşmesi ve Güvenlik Vurgusu

Türkiye’de kadınların hayatın her alanında derin eşitsizliklerle boğuştuğunu hatırlatan Ofluoğlu, hukuki güvencelerin altını çizdi. Özellikle İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının yarattığı boşluğa değinen Ofluoğlu, kadınları korumaya yönelik en kritik uluslararası mekanizmalardan birinin bu kararla kaybedildiğini savundu.

"Siyasette Temsil Oranı Hala Çok Düşük"

Siyaset arenasındaki kadın varlığının yetersizliği de Ofluoğlu’nun eleştirilerinden nasibini aldı. TBMM'deki kadın temsil oranının halen %19 barajını aşamadığına dikkat çeken Genel Başkan Yardımcısı, "Kadınların eşit olmadığı bir toplumda demokrasinin güçlü kalması mümkün değil" sözleriyle mevcut dengesizliğe tepki gösterdi.

Konuşmasını kararlı bir vaatle noktalayan Ofluoğlu, partisinin bu konudaki duruşunu şu sözlerle özetledi:

"Bugün bizim için bir kutlama günü değil, bir sorumluluk günüdür. Kadınların korkmadan yaşayabildiği, eşit haklara sahip olduğu, emeğinin karşılığını aldığı bir Türkiye'yi inşa edeceğiz. İYİ Parti olarak söz veriyoruz. Kadınların sesi olmaya, adalet talebini büyütmeye ve eşitlik mücadelesini kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Çünkü kadınların mücadelesi yalnızca kadınların değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin geleceğinin mücadelesidir."

TÜRK KADINININ SİYASETTEKİ YOLCULUĞU

Türkiye’de kadınların siyasetteki yolculuğu, 1930 yılında belediye seçimleriyle başlayan ve 5 Aralık 1934 tarihinde anayasal düzeyde milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınmasıyla dünyadaki pek çok gelişmiş ülkeden önce ivme kazanmıştır. Cumhuriyetin ilanıyla birlikte toplumsal hayata dahil olan Türk kadını, meclise ilk kez 1935 yılında 18 milletvekili ile girerek o dönem dünya genelinde %4,6’lık bir temsil oranıyla dikkat çekici bir başlangıç yapmıştır. Günümüzde ise 2023 genel seçimleri sonucunda TBMM’deki kadın milletvekili sayısı 121’e yükselmiş ve temsil oranı %20,16 ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Yerel yönetimlerde de kadınların varlığı son yıllarda kademeli bir artış göstermektedir. 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonucunda 81 ilin 11’inde kadınlar belediye başkanı olarak göreve gelmiş; Türkiye genelinde 922 ilçenin 64’ü kadın yöneticiler tarafından yönetilmeye başlanmıştır.

Bu Yazıyı Paylaş