Gündem

İzmir'de deprem tatbikatına 2 bin 198 personel katıldı

İzmir'de 6,7 büyüklüğündeki deprem senaryosuyla yapılan bölgesel tatbikata 2 bin 198 personel ile 486 araç ve ekipman katıldı; 30 ilçenin AFAD merkezleri devreye alındı.
ANKA
ANKA
3 dk Sesli Dinle 0
İzmir'de deprem tatbikatına 2 bin 198 personel katıldı

30 Ekim 2020’de 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir Depremi’nin 6’ncı yılında, olası afetlere hazırlık için bölgesel deprem tatbikatı yapıldı. İzmir’in Kemalpaşa ilçesi merkezli 6,7 büyüklüğünde deprem senaryosuyla düzenlenen tatbikatta 2 bin 198 personel ile 486 araç ve ekipman görev aldı. İçişleri Bakanlığı’nın 2026 yılı bölge düzeyi tatbikat programındaki çalışma, saat 13.00’te İzmir İl Afet Yönetim Merkezi ve belirlenen operasyon alanlarında başladı. İzmir Valisi Süleyman Elban’ın yönettiği tatbikatta afet müdahale kapasitesi ve kurumlar arası koordinasyon sınandı. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında destek illerden ekiplerin bölgeye ulaşması, il ve ilçe AFAD yönetim merkezlerinin müdahale süreçlerine katılımı uygulamalı olarak değerlendirildi. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden çıkarılan dersler doğrultusunda kamu ve özel sektör kaynaklarının kullanımı, afet gruplarının imkânları ve kurumların birlikte çalışma kapasitesi de ölçüldü.

30 ilçede AFAD merkezleri açıldı

Senaryo gereği İzmir’in 30 ilçesindeki AFAD yönetim merkezleri faaliyete geçirildi. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci, ilk bilgilere ilişkin sunumu Vali Elban başkanlığındaki İzmir İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu’na yaptı. Elban, operasyon sahaları ve depremden etkilendiği varsayılan ilçelerin kaymakamlarıyla görüntülü bağlantı kurarak bilgi aldı. Kurulda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Korgeneral Zorlu Topaloğlu, İzmir İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş ve Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Tümamiral Tayfun Paşaoğlu da yer aldı. Vali yardımcıları, kamu kurumlarının bölge ve il müdürleri ile sağlık, eğitim, tarım, çevre ve sosyal hizmetler birimlerinin temsilcileri; Türk Kızılay, GDZ Elektrik, İzmirgaz ve BOTAŞ yetkilileri de kurulda görev yaptı.

Saha çalışmalarında arama kurtarma ve tahliye

İzmir İli Yerel Düzey 23 Afet Grubu’nun katıldığı saha uygulamalarında, Aliağa ilçesindeki SOCAR tesislerinde kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) olaylara müdahale çalışması yürütüldü. Balçova, Buca ve Torbalı’da enkaz arama kurtarma çalışmaları yapıldı. Menemen’de senaryodaki yangına müdahale edilirken çiftlik hayvanları tahliye edildi; Maltepe Mahallesi’nde suda arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirildi. Tatbikatta İzmir AFAD Arama ve Kurtarma Birliği, AFAD’ın akredite ettiği 36 kamu ve sivil toplum kuruluşunun arama kurtarma ekipleri ile Uşak, Denizli, Balıkesir ve Muğla’dan gelen ekipler yer aldı. Çalışmalarda biri helikopter olmak üzere 486 araç ve ekipman kullanıldı. Program kapsamında 30 Ekim İzmir Depremi’nde yaşamını yitirenler için dua edildi.

Elban: Hazırlıkta istediğimiz noktada değiliz

Vali Süleyman Elban, anma programı ile tatbikatın aynı güne denk gelmesine ilişkin, “2 konuyu birlikte değerlendirdik. Bir tanesi maalesef 6 yıl önce, 30 Ekim 2020 tarihinde ilimizde meydana gelen depremin yıl dönümü dolayısıyla her yıl yaptığımız gibi bu yıl da bir anma etkinliğimiz vardı.” dedi. Elban, afet yönetimini afet öncesi hazırlık, afet sırasındaki çalışmalar ve afet sonrası faaliyetler olarak üç aşamada ele aldıklarını; son iki aşamada Türkiye’nin iyi bir noktaya geldiğini ancak hazırlıkta henüz istedikleri düzeyde olmadıklarını söyledi. Elban, iki yılda 450 bin konutun hak sahiplerine sosyal donatıları ve çevre ihtiyaçlarıyla teslim edildiğini, en az 455 bin konutluk kamu binaları ve altyapı çalışmalarının da eş zamanlı yürütüldüğünü belirterek, “Eğer bir de buna en az 455 bin konutluk tüm kamu binaları ve altyapıların da eş zamanlı olarak yapıldığını söylersek emek ve kaynak açısından deprem sonrası çalışmalar konusunda dünyanın en başarılı ülkesi olduğumuzu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin farklı afetlerle karşılaşma ihtimali bulunduğunu belirten Elban, 30 Ekim 2020 depreminde ve yaklaşık iki buçuk yıl sonra yaşanan 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenlere rahmet diledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay da 6 Şubat depreminde yaşamını yitirenleri anarak, “Arkadaşlarımızla birlikte önleyici, yani bir deprem durumunda şehrimizin mümkün olan en az hasarı görmesi ve insanlarımızın hayatlarını kaybetmemesi amacıyla üzerimize düşen çalışmaları bir süredir sürdürüyoruz. Sürdürmeyede devam edeceğiz” dedi.

Bu Yazıyı Paylaş