Dünya

Japonya'da şok uyarı: 7.5'lik depremin ardından 8 büyüklüğünde yeni bir sarsıntı bekleniyor

Japonya'da 7.5 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar, 8 büyüklüğünde ikinci bir deprem ve tsunami riskine karşı uyarı yaptı. Hükümet acil durum önlemleri alırken, ilk depremde 33 kişi yaralandı ve altyapıda aksamalar yaşandı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Japonya'da şok uyarı: 7.5'lik depremin ardından 8 büyüklüğünde yeni bir sarsıntı bekleniyor

Japonya'da dün akşam meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin ardından yetkililerden vatandaşlara çarpıcı bir uyarı geldi. Uzmanlar, bu büyüklükteki bir depremi takip eden günlerde, büyüklüğü 8'i aşabilecek ikinci bir depremin olası olduğunu ve halkın hazırlıklı olması gerektiğini açıkladı. Bu potansiyel ikinci depremin ardından tsunami oluşmasının ise neredeyse kesin olduğu vurgulandı.

ACİL DURUM ÇAĞRISI VE HAZIRLIKLAR

Başbakan Sanae Takaichi, olayın ardından acil bir görev gücünün kurulduğunu duyurdu ve önceliğin can güvenliği olduğunu belirtti. Mecliste yaptığı konuşmada, devletin tüm imkanlarıyla çalışacağını söyleyerek halka da kendi güvenlikleri için tedbir almaları çağrısında bulundu. İş yerlerine ise acil durum planlarına uygun hareket etmeleri ve hazırlıklı olmaları yönünde uyarılar yapıldı.

İLK DEPREMİN YARATTIĞI HASAR VE ETKİLER

Ülke genelinde ilk depremin yol açtığı hasarın büyük olmadığı bildirilse de, Pasifik kıyısındaki yerleşimlerde hafif hasarlar meydana geldi ve tsunami dalgaları kıyıları vurdu. Japon afet ajansının verilerine göre, biri ağır olmak üzere toplam 33 kişi yaralandı. Yaralanmaların çoğu, deprem sırasında insanların üzerine düşen eşyalardan kaynaklandı. Japon Meteoroloji Ajansı, Iwate eyaletindeki Kuji Limanı'nda 70 santimetreye ulaşan tsunami dalgaları ölçüldüğünü açıkladı; bölgedeki diğer noktalarda ise 50 santimetreye varan dalgalar görüldü ve sahil şeridindeki bariyerler zarar gördü.

ALTYAPI VE ULAŞIMDAKİ AKSAMALAR

Kabine Sekreteri Minoru Kihara, depremin ardından yaklaşık 800 evin elektriksiz kaldığını ve Şinkansen (hızlı tren) seferleri ile bazı yerel hatların durdurulduğunu ifade etti. Elektrik büyük ölçüde sabah saatlerinde geri gelirken, tren seferlerinin ise gün içinde yeniden başlatılması hedefleniyor. Yetkililer, ikinci bir büyük deprem ihtimaline karşı altyapı ve ulaşım sistemlerindeki iyileştirme çalışmalarını hızlandırdı.

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş