Kadınlar hayatlarının yarısını bu dönemde geçiriyor: menopoza dikkat!
Ankara'da düzenlenen sempozyumda menopozun sadece ateş basmasıyla sınırlı olmadığı, hormon eksikliğinin ciddi kronik hastalık riskleri doğurduğu ve iyi yönetilmesi gerektiği vurgulandı.

Ankara'da düzenlenen 'Menopoz ve Kadın Sağlığı Sempozyumu', bu önemli dönemin sadece sıcak basmasıyla sınırlı olmadığını, çok daha derin ve kapsamlı etkileri olduğunu gözler önüne serdi. Menopoz ve Kadın Sağlığı Derneği ile BB Tüp Bebek Merkezi'nin iş birliğinde Ankara Ticaret Odası'nda gerçekleştirilen sempozyuma, alanında uzman hekimler ve çok sayıda davetli katıldı.

MENOPOZ: BİR DÖNEM DEĞİL, HORMON EKSİKLİĞİ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Banu Çiftçi, sempozyumdaki sunumunda menopozun yanlış algılanan yönlerine dikkat çekti. Çiftçi, “Menopoz deyince akla hemen ateş basması geliyor ama bu durum kadınların sadece yaklaşık yüzde 20'sinde görülüyor. Ateş basması geçtikten sonra 'menopozu atlattım' demek büyük bir yanılgı. Menopoza girme sebebi, yumurtalıkların östrojen üretmeyi bırakmasıdır. Bu hormonun görevi sadece üreme veya meme gelişimiyle sınırlı kalmayıp, beyinden kalbe kadar pek çok organımızda kritik fonksiyonlara sahip. Bu hormonun eksikliği, ciddi kronik hastalık risklerini beraberinde getirebilir. Ancak doğru hasta grubunda hormon yerine koyma tedavisi ile bu riskleri önleyebiliyoruz,” ifadelerini kullandı.

YAŞAM KALİTESİ İÇİN MENOPOZ YÖNETİMİ
Op. Dr. Çiftçi, menopoz sürecinin iyi yönetilmesinin önemini vurgulayarak, “Hayat tarzı değişiklikleri, özellikle 40 yaş üstü kadınlar için direnç egzersizleri ile kas kaybını önlemek büyük önem taşıyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli uyku da cabası. Eğer bu önlemlere rağmen şiddetli şikayetler devam ediyorsa ve uygunsa, hormon tedavisi hayat kurtarıcı olabiliyor. Menopoz doğal bir süreç olsa da, beraberinde getirdiği etkiler göz ardı edilmemeli. Kadınlar hayatlarının neredeyse yarısını menopoz sonrası dönemde geçirdiği için, bu sürecin ileri yaşlardaki yaşam kalitesi ve kronik hastalıklarla mücadele açısından bilinçli yönetilmesi şart,” dedi.

ERKEN MENOPOZ VE YIKICI ETKİLERİ
BB Tüp Bebek Merkezi Kurucu Doktorlarından Prof. Dr. Bora Coşkun ise erken menopoz konusuna değindi. Coşkun, “Uzun yıllar menopoz ilaçlarına yönelik şüpheler, bu konunun ihmal edilmesine neden oldu. Ancak son dönemde yapılan geniş çaplı araştırmalar, bu tedavilerin güvenli olduğunu gösteriyor ve kadınlar artık bu imkanlardan yeniden faydalanabilecek. Erken menopozun iki önemli boyutu var: Birincisi tüp bebek ile tedavi edilebilen doğurganlık kaybı, ikincisi ise menopozun yıkıcı etkilerinden korunma. Biz hem doğurganlığı korumayı hem de menopozun olumsuz etkilerini ertelemeyi hedefliyoruz,” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Coşkun, sempozyumların Türkiye genelinde yaygınlaştırılacağını ve menopozun Alzheimer'dan kemik erimesine kadar pek çok ciddi sağlık sorununa yol açabileceği uyarısında bulunarak, kadınları korkmadan hekimlere başvurmaya ve bilinçlenmeye davet etti.
Bakmadan Geçme
CHP'li Erbay: Aile planlaması ücretsiz olmalı
Kadınlar HPV aşısı için bakanlık önünde toplandı
Anayasa Mahkemesi'nden HPV aşısı kararı: Kadın sağlığı tehlikede mi?
Adıyaman'da kadınlara özel diyetisyen ve spor hizmetleri devam ediyor
Demir eksikliği sessiz ilerliyor: Belirtilere dikkat
Kadınlarda böbrek taşı görülme oranı alarm veriyor
Yorumlar
Sitemizde deneyiminizi iyileştirmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek ve ziyaretleri analiz etmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Gizlilik Politikası
