Karpuz üreticisi Osman Akbaş: 'Zarar ediyoruz ama üretmek zorundayız
Manisa'da karpuz üreticileri, artan maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle zarar ettiklerini belirtiyor. Genç çiftçiler ise tarımdan uzaklaşma tehlikesiyle karşı karşıya.

Manisa'nın Salihli ilçesinde karpuz hasadı yapan üreticiler, artan girdi maliyetleri ve düşük alım fiyatları nedeniyle ciddi zararlar yaşadıklarını ifade ediyor.
Maliyetler artıyor, fiyatlar sabit kalıyor
Karpuz üreticisi Osman Akbaş, bu yıl 300 dekarlık ekim alanını 100 dekara düşürdüğünü ve üretim maliyetlerinin geçen yıla oranla belirgin bir şekilde arttığını vurguladı. Akbaş, "Geçen yıl tarlada karpuz fiyatı 2 ile 3,5 lira arasında değişiyordu. Ancak bu yıl maliyetler artarken, satış fiyatları aynı seviyelerde kaldı. Dekar maliyetimiz 25 bin lira iken, şimdi 35 bin liraya çıktı, ama yine de karpuzu 3 liraya satıyoruz. Bu durumda dekarda yaklaşık 15 bin lira zarar ediyoruz," dedi.
Marketler kazanıyor, üreticiler kaybediyor
Akbaş, marketlerde karpuzun 10 ila 15 lira arasında satıldığını belirterek, "Biz burada zarar ederken, marketler yüksek kar elde ediyor. Tarladan 3-4 liraya alınan karpuz, marketlerde 12,90 liraya satılıyor. Bu durumun vicdani bir tarafı yok. Tüccarlarla anlaşarak fiyatları aşağı çekiyorlar ve bedelini biz ödemek zorunda kalıyoruz," diye konuştu. Ayrıca, girdi maliyetlerinin sürekli arttığını ve denetim eksikliği olduğunu da sözlerine ekledi.
Genç çiftçiler tarımdan uzaklaşıyor
Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ise üreticilerin büyük emek verdiğini ancak her ürünün zarar getirdiğini belirtti. Yalvaç, "Üreticinin ayakta kalabilmesi için tarladaki fiyatın en az 10-12 lira olması gerekiyor. Gençler artık tarımdan kopuyor; bu şartlar altında üretim yapmak istemeyecekler. Biz, bu durumu kaybetmek istemiyoruz," ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme
Aydın'da zeytin üreticileri yüksek maliyetlere isyan ediyor
Özgür Özel, alım garantili tarım dönemi çağrısı yaptı
Tarım sektörüne istihdam ve refah projesi başladı
Aydın'da üreticiler artan maliyetlerden şikayet ediyor
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Akın, çiftçilere destek sözü verdi
Bakan Yumaklı: Kalıcı huzur kendi toprağından ekmek çıkaran halkla mümkün
