Kulisleri Hareketlendiren Taslak: Bahçeli’ye Sunulduğu İddia Edilen 7 Madde
PKK’nın fesih ve silah bırakma kararının ardından yeni bir yasal çerçeve üzerinde çalışıldığı iddia edildi.Bahçeli’ye sunulduğu öne sürülen 7 maddelik taslakta Öcalan’ın statüsü, kayyum düzenlemeleri,infaz hükümleri gibi başlıkların yer aldığı belirtildi

"Terörsüz Türkiye" olarak adlandırılan süreç kapsamında yeni bir yasal düzenleme hazırlığı yapıldığı iddiası kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, çözüm sürecine ilişkin hukuki altyapıyı oluşturmayı amaçlayan 7 maddelik bir çerçeve yasa taslağı üzerinde mutabakat sağlandı.
İddialara göre taslak, geçtiğimiz günlerde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Adalet ve İçişleri bakanlarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı görüşmede de ele alındı ve hazırlanan metin Bahçeli’ye sunuldu.
Öcalan’ın Yasal Çerçeve Talebi İddiası
Sürece ilişkin kulis bilgilerine göre, Abdullah Öcalan ile devlet yetkilileri arasında bayram öncesinde bir görüşme gerçekleştirildiği öne sürüldü. Söz konusu görüşmede Öcalan’ın, sürecin ilerleyebilmesi için özel bir yasal çerçevenin oluşturulmasını talep ettiği iddia edildi.
Aynı iddialarda, örgüt mensuplarının dönüş süreciyle ilgili kararların ortak mutabakatla alınması ve yasal düzenlemeler konusunda TBMM'nin devreye girmesi yönünde taleplerin gündeme geldiği öne sürüldü.
Taslakta Hangi Başlıklar Yer Alıyor?
Nefes gazetesinde yer alan habere göre, üzerinde çalışıldığı belirtilen taslakta şu başlıkların bulunduğu iddia ediliyor:
- PKK'nın fesih ve silah bırakma kararının ardından örgüt üyelerine yönelik soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin durumu,
- Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki statüsüne ilişkin düzenlemeler,
- Kayyum uygulamalarında değişiklik yapılması,
- Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu’nda olası değişiklikler,
- İnfaz düzenlemelerine temel oluşturabilecek hükümler.
Meclis Tatilinden Önce Adım Beklentisi
AK Parti kaynaklarına dayandırılan değerlendirmelerde, belirlenen yol haritası doğrultusunda ilerlenmesinin planlandığı ve TBMM’nin yaz tatiline girmesinden önce bazı yasal adımların gündeme gelebileceği öne sürüldü.
Ancak taslağın içeriğine ilişkin resmi makamlar tarafından yapılmış kapsamlı bir açıklama bulunmuyor.
“Kök Yasa” Tartışmaları
Kulislerde "kök yasa", "çerçeve yasa", "kod yasa" veya "barış yasası" olarak anılan düzenlemenin, sürecin geçiş dönemine yönelik hukuki çerçeveyi oluşturmayı amaçladığı ifade ediliyor. Taslakla ilgili iddialar arasında, silah bırakan örgüt mensuplarının hukuki statüsünün belirlenmesi ve sürece ilişkin bazı mekanizmaların yasal zemine kavuşturulmasının da yer aldığı belirtiliyor.
Taslağın içeriği ve Meclis gündemine gelip gelmeyeceği konusunda ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Bakmadan Geçme
Bahçeli'den 35. yıl mesajı: Tek millet, iki devlet anlayışı sürecek
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum, Öcalan'ın statüsü değişmeyecek dedi
Kılıçdaroğlu ve Bahçeli TBMM'de görüştü
Bahçeli: Devlet, kamuoyunu doğru bilgilerle aydınlatmalı
Güvenlik Kaynakları Duyurdu: PKK Kuzey Irak’taki 4 Kampı Boşalttı
Dervişoğlu’ndan Bahçeli’ye Sert 'Öcalan' Yanıtı: "Benim İçin Tek Bir Hak Var!"
