KURGAN sistemi 578 milyar liralık riskli işlemi tespit etti: Kirada stopaj yok
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın KURGAN sistemi, iki yılda yaklaşık 578 milyar liralık riskli alım satım işlemini tespit etti. Bakanlık ayrıca mesken kiralarından stopaj alınacağına dair iddiaları yalanladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kullanıma sunulan KURGAN sistemi, ekonomideki tüm alım ve satım işlemlerini detaylı bir şekilde analiz ederek riskli olanları belirlemeye devam ediyor. Bu gelişmiş sistem, işlemlerin gerçekliğini teyit etme ve sahte belge kullanımına ilişkin riskleri kısa sürede tespit etme yeteneğine sahip.
KURGAN SİSTEMİNİN TESPİTLERİ
Sistemin geriye dönük verileri incelemesi sonucunda, 2023 yılı içerisinde yaklaşık 190 milyar lira tutarında işlem riskli olarak belirlendi. Bu işlemlere 8 bin 753 satıcı ve 35 bin 901 alıcı taraf olmuştu. 2024 yılı için yapılan analizlerde ise 11 bin 530 satıcı ve 52 bin 557 alıcının dahil olduğu yaklaşık 389 milyar liralık işlem riskli bulundu.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE VE KİRA STOPAJI
Mükerrer işlem yapan satıcı ve alıcıların ayıklanmasının ardından, iki yıllık süreçte toplamda 17 bin 373 satıcı ve 77 bin 834 alıcının taraf olduğu yaklaşık 578 milyar liralık işlem risk analizi kapsamına girdi. Bu riskli işlemlerle ilgili olarak alıcı mükelleflere bilgi talebinde bulunmak üzere 70 binin üzerinde yazı gönderildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelenin teknoloji yatırımları ve en yeni sistemlerin devreye alınmasıyla sürdüğünü belirtti. Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı, mesken kiralarından yüzde 20 stopaj kesintisi yapılacağına dair çıkan haberleri yalanlayarak, gündemlerinde kira stopajına yönelik herhangi bir değişiklik olmadığını duyurdu.
Bakmadan Geçme
Kira Sözleşmelerinde e-Devlet Zorunluluğu Yolda!
Bakanlık, ekonomi programında değişiklik iddiasını yalanladı
2026 Bütçe Verileri Açıklandı: Cumhurbaşkanlığı ve Diyanet İlk 7 Ayda Ne Kadar Harcadı?
MSB'den Bedelli Askerlik Açıklaması
Emekli maaşı söylentileri yalanlandı: Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan net açıklama
Bakan Mehmet Şimşek duyurdu: Dünya Bankası garantili 1,5 milyar euro geliyor
