LGS'de rekor: 994 bin öğrenci ter döktü, sadece 452'si zirveye çıktı!
LGS 2026 raporu, 994 bin öğrencinin sınava girdiğini ve sadece 452'sinin 500 tam puan aldığını ortaya koydu. Soruların yüksek ayırt ediciliği ve özel öğrenci tedbirleri dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın merakla beklenen '2026 LGS Kapsamında Merkezî Sınav Raporu' gün yüzüne çıktı. Bu yıl sınava başvuran 1 milyon 22 bin 658 öğrenciden 994 bin 358'i ter dökerken, sadece 452 öğrencinin 500 tam puan almayı başarması dikkat çekici bir başarıya işaret ediyor.
SINAV SORULARI TAM NOT ALDI: 452 ÖĞRENCİ ZİRVEDE
Raporun en çarpıcı verilerinden biri, sınav sorularının uluslararası standartlarda yüksek ayırt edicilik düzeyine sahip olduğunun tespiti. Bu zorlu sınavda 500 tam puan alan 452 öğrencinin başarısı, 383 farklı sınav binasına dağılmış olmasıyla adeta bir başarı tablosu çiziyor. Bu öğrenciler, ülkenin dört bir yanındaki okullarda bilgi ve becerilerini kanıtlamış oldular. Ayrıca, bu yıl ilk kez uygulanan beslenme paketinden sınava giren öğrencilerin yüzde 90,4'ünün faydalanmış olması da önemli bir detay olarak öne çıkıyor.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERE DESTEK VE GÜVENLİK ÖN PLANDA
LGS'nin kapsayıcılığı da raporda vurgulanıyor. Özel eğitim ihtiyacı olan 10 bin 950 öğrenciye bireysel gereksinimlerine uygun sınav tedbirleri uygulandı. Bu öğrencilerden 239'u evde veya hastanede eğitim alırken, bulundukları ortamda sınava girebildi. İkiz ve üçüz öğrencilerin aynı sınav binasında farklı salonlarda sınava girmelerine öncelik verilmesi de ailelerin bu konudaki hassasiyetini gözler önüne seriyor. Sınav güvenliği açısından ise yurt içindeki 4 bin 244 sınav binasına kamera yerleştirilmesi ve bu görüntülerin anlık olarak takip edilmesi, sürecin şeffaflığını ve güvenliğini artırmayı hedefliyor. Sınav sorularının ayırt edicilik düzeylerinin de yüzde 0,40'ın üzerinde olması, sınavın zorluk seviyesinin ve ölçme gücünün yüksekliğini teyit ediyor. Tam puan alan öğrencilerin ders not ortalamalarının da 99'un üzerinde seyretmesi, bu öğrencilerin sadece sınavda değil, okul başarılarında da ne kadar üstün olduklarını gösteriyor.
Bakmadan Geçme
LGS sonuçları eşitsizliği derinleştirdi: On binlerce öğrenci mağdur
LGS sonuçları heyecanı dorukta: Milyonlarca öğrenci ve veli için geri sayım başladı
Vali Gül, 2026 LGS Türkiye birincilerine ödül verdi
LGS'de kafa karışıklığına son: 81 ilde 'tercih pusulası' dağıtılıyor
LGS tercih süreci yarın başlıyor: Öğrenciler 27 Temmuz'a kadar tercih yapabilecek
Muhammed Emir Ezgin, LGS'de 500 tam puan alarak 500 bin lira ödül kazandı
