M çiçeği virüsü Türkiye'ye ulaştı mı? 1 sene hastalığa yakalanan kişi sayısı açıklandı
Gana’da 2025’ten bu yana süren M çiçeği salgınında 1038 doğrulanmış vaka ve 8 ölüm kaydedildi. Sağlık Bakanı Kwabena Akandoh, temaslıların 21 gün gözetim altında tutulduğunu ve DSÖ’den temin edilen 33.600 aşının riskli gruplara uygulanacağını açıkladı.

Gana Sağlık Bakanı Kwabena Mintah Akandoh, Mayıs 2025’ten bu yana süren M çiçeği (mpox) salgınına ilişkin mecliste açıklamalarda bulundu.
Bakan Akandoh, salgın boyunca Gana Sağlık Hizmeti ve uluslararası ortaklarla birlikte çok sektörlü müdahale planı yürütüldüğünü ifade etti.
1038 DOĞRULANMIŞ VAKA, 8 ÖLÜM
Akandoh, 3 Mart 2026 itibarıyla ülkede 1038 doğrulanmış vaka ve 8 ölüm kaydedildiğini açıkladı.

Salgının başlangıcından bu yana toplam 25 bin 880 şüpheli vaka tespit edildi. Ölümlerin büyük çoğunluğu, altta yatan sağlık sorunları bulunan kişilerde görüldü.
TEMASLILAR 21 GÜN BOYUNCA İZLENİYOR
Sağlık Bakanı, salgınla mücadele kapsamında acil durum koordinasyonu, yoğunlaştırılmış gözetim ve temaslı takibi yürütüldüğünü belirtti.

Temaslı kişilerin 21 gün boyunca izlem altında tutulduğunu ve şu anda yalnızca bir hastanın hastanede tedavi gördüğünü, kritik durumda hasta olmadığını aktardı.
DSÖ’DEN 33 BİN 600 AŞI TEMİN EDİLDİ
Bakan Akandoh, riskli temaslılara yönelik reaktif aşılama uygulamasının başlatıldığını açıkladı.
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ile Dünya Sağlık Örgütü’nden temin edilen 33 bin 600 M çiçeği aşısı, salgınla mücadelede kullanılacak.

