Macron: Gazze'deki durum utanç verici
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, BM Genel Kurulu'nda Gazze'deki insani durumun herkes adına utanç verici olduğunu söyledi. Uluslararası düzenin korunması ve adalet vurgusu yapan Macron, Gazze'ye yardımların ulaşmadığını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Gazze'deki insani durumun herkes adına utanç verici olduğunu belirtti.
Uluslararası Düzen ve Adalet Vurgusu
Macron, dünyada gücü elinde bulunduran birkaç kişinin uluslararası düzeni zayıflattığını ve halkların kendi kaderini tayin hakkını çiğnediğini söyledi. Ülkelerin, orman kanunlarının geçerli olduğu bir ortam mı yoksa medeni bir uluslararası toplum mu istediği konusunda seçim yapması gerektiğini vurguladı. Savaş, barış ve teknoloji konularında en güçlü olanın kendi kanununu diğerlerine dayatmasına karşı adalet ve ortak çıkarların korunması gerektiğini ifade etti. Somut çözümler bulmak ve barışı inşa etmek için kararlılıkla hareket edilmesi çağrısında bulundu.
Gazze'deki İnsani Durum ve Güvenlik
Fransa Cumhurbaşkanı, Gazze'deki durumun, barışın sağlandığına inananlar için dahi insani yardımların ulaşmasını engellediğini ve ortaya çıkan manzaranın "hepimiz adına utanç verici" olduğunu dile getirdi. Macron, Lübnan'ın tam egemenliğine olan desteğini yineleyerek, tam egemen bir Lübnan'ın Hizbullah'ı silahsızlandırabileceğini ve hem Lübnanlıların hem de komşularının güvenliğini sağlayabileceğini belirtti. Ayrıca, bir yıl önce BM salonunda Filistin Devleti'nin tanındığını hatırlatarak, kağıt üzerindeki tanıların eyleme dönüşmemesi durumunda güvenilirliklerinin sorgulanacağını ifade etti. Macron, Suriye'ye de destek verdiklerini ve ülkenin egemenliği ile birliğinin tesisi için çalıştıklarını kaydetti. Avrupa'nın yapay zeka yasası ve ilkeleri konusunda öncü adım attığını belirten Macron, 15 yaş altı çocukların sanal medyaya erişimlerine ilişkin düzenlemelerin de hayata geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme
Macron'dan Türkçe 'Teşekkürler Türkiye' mesajı: Yangınlarla mücadelede destek geldi
Macron'dan korkutan açıklama: İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ağır tablo
Macron, Ankara'da sabah koşusunu Seğmenler Parkı'nda yaptı
Fransız donanmasının göz bebeği Charles de Gaulle, Akdeniz'e dönüyor
Macron'dan ABD-İran anlaşmasına tam destek: Hürmüz Boğazı yeniden açılmalı
Macron, İran-ABD anlaşması için acil çağrı yaptı: Fırsatı değerlendirmeliyiz
