Mali disiplinin güçlenmesi için belediyelere yeni denetim mekanizmaları geliyor
AK Parti, yerel yönetimlerde mali disiplini sağlamayı hedefleyen reform çalışmalarını hızlandırarak, yeni denetim mekanizmaları oluşturuyor.

AK Parti, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'in yeni yasama yılının açılışında yaptığı açıklamaların ardından, yerel yönetimlerde mali disiplini sağlamak amacıyla reform hazırlıklarına hız verdi.
YEREL YÖNETİMLERDE REFORM ÇALIŞMALARI
Yaz döneminde gerçekleştirilen “Yerel Yönetimlerin Geleceği: Sorunlar ve Çözümler” çalıştayları çerçevesinde, yerel yönetimlerdeki reform çalışmaları belirlenmeye başlandı. AK Parti, bu çalışmayla hizmet önceliklerini netleştirecek ve denetim mekanizmalarını güçlendirecek adımlarda son aşamaya geldi. Taslak çalışmaya göre, belediyelerin mali yapısının disiplin altına alınması hedefleniyor.
BELEDİYE BAŞKANLARININ YETKİLERİ SINIRLANACAK
Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarının bazı yetkilerinin sınırlanması planlanıyor. Bu sayede belediyelerin harcamaları daha sıkı denetime tabi tutulacak ve öz kaynak üretmeleri zorunlu hale getirilecek. CHP’li belediyelerin yüksek fiyatlarla konser düzenlemeleri nedeniyle, kaynak kullanımları sorgulanmaya başlamıştı. Bu nedenle, yerel yönetimlerin kaynaklarını etkin bir şekilde kullanabilmesi için hizmet hiyerarşisi oluşturulacak.
DENETİM KOMİSYONU KURULACAK
Belediyelerin hizmetlerini aksatması durumunda merkezi idarenin devreye girmesi planlanıyor. Su, ulaşım ve çöp hizmetlerinde standartların yükseltilmesi ve düzenli denetimlerin artırılması öngörülüyor. Temel hizmetlerde görevini yerine getirmeyen belediyelere cezai yaptırımlar uygulanacak ve bazı yetkileri merkezi idareye devredilecek. Ayrıca, mevzuata aykırı imar uygulamaları gerçekleştiren belediyelere ağır yaptırımlar uygulanması da gündemde. Belediyelerde düzenli olarak yapılan Sayıştay, Mülkiye Teftiş Kurulu ve İçişleri Bakanlığı denetimlerine ek olarak, yeni bir “Denetim Komisyonu” kurulacak.
Bakmadan Geçme
Aslan'dan Avrupa heyetiyle yerel yönetimler buluşması
Mustafa Demir, yerel yönetimler reform paketini açıkladı
AK Parti, yerel yönetimler reformunu tamamlamak üzere
Efkan Ala ve Zafer Sırakaya, Londra Belediye Başkan Yardımcısı ile bir araya geldi
Emekliler onurlu yaşamı hak ediyor
CHP'de belediyeler için performans sistemi geliyor
