Gündem

Meclis'te yargı tartışması!

TBMM Genel Kurulu'nda HSK üye seçimleri nedeniyle 'yargı bağımsızlığı' krizi yaşandı. CHP ve AKP grup başkanvekilleri arasında sert tartışmalar yaşanırken, yeterli çoğunluk bulunamadığı için birleşime ara verildi.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Meclis'te yargı tartışması!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 'Vakıflar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşmek üzere toplandı. Meclis Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında gerçekleşen oturumda, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üye seçimleri gündeme gelirken, 'yargı bağımsızlığı' üzerine sert tartışmalar yaşandı.

HSK ADAYI İSMAİL ERGÜNEŞ TARTIŞMASI

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AKP'nin HSK adayı olarak gösterdiği İsmail Ergüneş'in seçilemeyince ilçe başkanı yapılmasına tepki göstererek, "Şirazesini kaybetmiş bir siyasi iktidarla karşı karşıyayız. Biraz ahlak yok mu? Siyasi ahlak bekliyoruz." ifadelerini kullandı. Emir, yargının en tepesine atanan bir kişinin bir gün sonra ilçe başkanı yapılmasının siyaset ve adalete saygısızlık olduğunu savundu.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR VE ÖRNEKLER

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ise CHP'li Emir'e karşılık vererek, daha önce yargıdan istifa edip CHP'de görev alan Yekta Güngör Özden gibi isimleri örnek gösterdi. Zengin, insanların kendi iradeleriyle aday olduklarını ve siyasetin değersizleştirilmemesi gerektiğini belirtti. Bu tartışmalar sırasında milletvekilleri arasında sataşmalar yaşanırken, Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ ve İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu da yargı bağımsızlığına vurgu yaparak değerlendirmelerde bulundu.

GENEL KURUL YETERLİ SAYI BULUNAMAYINCA KAPANDI

Tartışmaların yoğunlaşması üzerine Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, birleşime 10 dakika ara verdi. Aranın ardından görüşmeler devam etse de, muhalefet milletvekillerinin yoklama talebi üzerine yapılan iki oylamada toplantı yeter sayısı bulunamadı. Bu nedenle Meclis Başkanvekili Buldan, birleşimi 19 Kasım Çarşamba günü toplanmak üzere kapattı.

Bu Yazıyı Paylaş