MOSFED Başkanı Güleç açıkladı: Türk mobilya sektörü 2026'da 5 milyar doları hedefliyor
MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, Türk mobilya sektörünün 2026'da 5 milyar dolar ihracat hedeflediğini açıkladı. Sektör, 200'den fazla ülkeye ihracat yaparak dünya mobilya ticaretinden yüzde 2 pay alıyor ve 2030'da 12 milyar dolar hedefliyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, Bursa'nın İnegöl ilçesinde düzenlenen MODEF EXPO Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı'nda sektörün gelecek hedeflerini paylaştı. Güleç, mobilya sektörünün 200'den fazla ülkeye ihracat yaptığını ve küresel pazarda güçlü bir konumda olduğunu belirtti.
2024 PERFORMANSI VE 2026 HEDEFLERİ
Mobilya sektörünün bu yılın ocak-eylül döneminde 3,37 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini açıklayan Güleç, 2024 yılını 4,5-4,6 milyar dolar aralığında kapatacaklarını ifade etti. 2026 için ise yüzde 10'luk bir büyüme hedefiyle 5 milyar doları aşmayı planladıklarını duyurdu. Bu hedefe ulaşmak için Orta Doğu'daki huzur ortamı ve Ukrayna-Rusya Savaşı'nın sona ermesinin önemli faktörler olduğunu vurguladı.
KÜRESEL PAZARDA TÜRK MOBİLYASININ KONUMU
Güleç, Türk mobilya sektörünün dünya mobilya ticaretinden yüzde 2 pay aldığını ve son 20 yılda Türkiye'nin toplam ihracatı içindeki payını 4 kat artırdıklarını açıkladı. Sektörün yüzde 80 yerli ve milli tasarımla çalıştığını, bu sayede kilogram başına düşen değeri artırarak ülke ekonomisine katkı sağladıklarını belirtti. Ana pazarın yüzde 50'sini Avrupa Birliği ülkelerinin oluşturduğunu, ABD, Türk cumhuriyetleri ve Afrika'nın da önemli hedef pazarlar arasında yer aldığını ifade etti.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE GELECEK VİZYONU
Mobilya sektörünün aynı zamanda önemli bir istihdam alanı olduğunu vurgulayan Güleç, 2030 yılı için 12 milyar dolar ihracat hedefiyle çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Bu hedefe ulaşmak için sektörün sürdürülebilirlik, yeşil ekonomi ve belgelendirme konularında daha fazla çalışma yapması gerektiğini belirtti. Tasarım ve kalite odaklı yaklaşımla küresel rekabette avantaj sağladıklarını, pazarları kaybetmemek için verimliliği ön planda tuttuklarını ifade etti.
Bakmadan Geçme
Ekonomideki fon yangını, piyasalarda paniğe yol açtı
Niğde'de esnaf ve emeklilerin ekonomik zorlukları gündeme geldi
Kılıçdaroğlu, Ekonomi Masası toplantısında açıklamalarda bulundu
Suiçmez: Ekonomik çarklar artık çalışmıyor
İYİ Parti'den ekonomik eşitsizliklere karşı eylem çağrısı
İYİ Partili Burak Dalgın, ekonomi yönetimini eleştirdi
