Motorine büyük indirim kapıda: Tabelalar değişecek mi, yoksa ÖTV'ye mi gidecek?
Motorine 6,37 TL indirim bekleniyor ancak bu indirimin tamamının pompa fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı belirsiz. Küresel petrol fiyatlarındaki düşüş ve eşel mobil sistemi fiyatları etkiliyor.

Akaryakıt piyasasında hareketli saatler yaşanıyor. Motorine bu gece yarısı itibarıyla 6,37 liralık bir indirimin yansıması bekleniyor. Ancak bu indirimin pompaya tam olarak ne kadarının yansıyacağı, saat 16.00'da rafinerilerin dağıtım şirketlerine bildireceği yeni fiyatlarla netleşecek. Sektör temsilcileri, indirimin tamamının ÖTV'ye kesilme ihtimalini düşük görüyor ve bir kısmının pompa fiyatlarına yansıyacağını öngörüyor.
Küresel Piyasalarda Petrol Fiyatlarındaki Düşüş Etkisi
Uluslararası piyasalardaki gelişmeler, akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalarda önemli bir rol oynuyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran ve Hürmüz Boğazı'na ilişkin açıklamalarının ardından küresel piyasalarda oluşan iyimser hava, petrol fiyatlarını aşağı çekti. Geçtiğimiz hafta 90 doları aşan Brent petrolün varil fiyatı, kademeli bir düşüşle şu anda 84 dolar seviyelerinde seyrediyor. Benzer şekilde, küresel piyasalarda motorinin metrik ton fiyatı da gerileyerek 31 Temmuz'da 1323 dolardan 1174 dolara kadar indi.
Yeni Eşel Mobil Sistemi ve İndirimin Pompaya Yansıma Beklentisi
Resmi Gazete'de 3 Temmuz'da yayımlanan yeni eşel mobil sistemi, akaryakıt fiyatlarındaki düzenlemelerde belirleyici oluyor. Bu sisteme göre, rafineri fiyatlarındaki artışlar için belirli oranlarda ÖTV indirimi uygulanıyor. Kaynaklar, rafineri fiyatlarındaki bir indirim durumunda, bu indirimin tamamının ÖTV tutarlarında bir artışa yol açabileceğine dikkat çekiyor. Sektör temsilcileri, 6,37 liralık indirimin tamamının ÖTV'ye aktarılmasını beklemediklerini ve pompa satış fiyatlarına yansıyacak tutarın daha düşük olabileceğini ifade ediyorlar. İndirimin nihai akıbeti, gün içinde yapılacak resmi bildirimlerle netleşecek.
Bakmadan Geçme
Fatih Erbakan akaryakıt fiyatlarına sert tepki gösterdi
Motorin fiyatı Ankara'da 101,50 liraya ulaştı
Akdoğan: Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmekle birlikte akaryakıt fiyatları arttı
İYİ Parti'li Kılıç: "Çiftçiye, üreticiye, esnafa öl diyorlar"
ABD-İran gerilimi akaryakıta zam getirebilir
Motorine aynı gün hem indirim hem zam yapıldı
