Norveç, dünyanın en uzun ve en derin deniz altı tünelini inşa ediyor: Feribotlar tarih olacak
Norveç, 27,3 kilometre uzunluğunda ve 392 metre derinlikteki Rogfast tüneliyle dünya rekoru kırmaya hazırlanıyor. 2033'te tamamlanacak proje, feribotları ortadan kaldırarak seyahat süresini 40 dakika kısaltacak.

Norveç, batı kıyısında inşa edilen Rogfast projesiyle dünyanın en uzun ve en derin deniz altı karayolu tüneline imza atmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 27,3 kilometre uzunluğunda ve deniz seviyesinin 392 metre altında yer alacak tünel, tamamlandığında mevcut dünya rekorlarını geride bırakacak.
ULAŞIMDA DEVRİM: SEYAHAT SÜRESİ 40 DAKİKA KISALIYOR
Bergen ile Stavanger arasındaki ulaşımı hızlandırmayı hedefleyen Rogfast, feribot ihtiyacını ortadan kaldırarak seyahat süresini yaklaşık 40 dakika kısaltacak. İki tüpten oluşan ve her biri iki şeritli olacak tünel, Norveç’in E39 sahil otoyolunu kesintisiz hâle getirmeyi amaçlayan büyük altyapı planının kilit projeleri arasında yer alıyor.
MÜHENDİSLİK HARİKASI: 5 SANTİMETRELİK HATA PAYI
İnşaat sürecinde ekipler, iki uçtan kazılan tünelin ortada yalnızca 5 santimetrelik hata payıyla buluşmasını sağlamak için ileri lazer tarama ve dijital modelleme teknolojileri kullanıyor. Tuzlu su sızıntıları ve havalandırma sorunları, projenin en büyük mühendislik zorlukları arasında bulunuyor.
2033'TE TAMAMLANACAK: EKONOMİK DÖNÜŞÜM BEKLENİYOR
2018’de başlayan proje, maliyet artışları nedeniyle yavaşlasa da 2021’de yeniden hız kazandı. Yaklaşık 25 milyar Norveç Kronu (2,4 milyar dolar) maliyetle 2033’te tamamlanması hedefleniyor. Rogfast’ın devreye girmesiyle feribot hatları devre dışı kalacak olsa da, projenin bölgesel ekonomi ve ulaşımda önemli bir dönüşüm yaratması bekleniyor.
Bakmadan Geçme
Sinop'ta kanalizasyon projesi için ilk adım atıldı
Mersin'de dev adım: 1.2 milyar liralık atıksu projesiyle çevreye nefes aldıracak
Haaland Durdurulamıyor: Norveç Son 16'da!
Fransa, Norveç'i ezdi geçti: Dembele hat-trick ile yıldızlaştı!
Epstein Soruşturmasında Yeni Gelişme: Norveç ve Fransa Delil Paylaşımı İçin Anlaştı
