Öğrenci affı düzenlemesi yürürlüğe girdi
Yükseköğretimde öğrenci affını içeren yeni kanun yürürlüğe girdi. Çeşitli nedenlerle öğrencilik hakkını kaybedenler ile kayıt yaptıramayanlar, belirli şartlarla 4 ay içinde başvurarak yeniden üniversiteye dönebilecek. Bazı suçlardan mahkum

Yükseköğretimde öğrenci affını içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile çeşitli nedenlerle öğrencilik hakkını kaybedenlere yeniden üniversiteye dönme imkanı sağlanıyor.
YENİDEN ÖĞRENİME DÖNME FIRSATI
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Hiçbir gencimizin hayalinin yarım kalmasını istemiyoruz" diyerek, düzenlemenin amacının gençlerin eğitim yolculuklarındaki kesintileri telafi etmek olduğunu belirtti. Hazırlık, intibak, ön lisans, lisans tamamlama, lisans ve lisansüstü öğrenim kademelerini kapsayan bu aftan, kanunda belirtilen istisnalar dışında kendi isteğiyle ilişiğini kesenler de dahil olmak üzere her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilen öğrenciler yararlanabilecek. Bir yükseköğretim programını kazandığı halde kayıt yaptırmayanlar da bu haktan faydalanabilecek.
BAŞVURU SÜRESİ VE ASKERLİK DURUMU
Düzenlemeden yararlanmak isteyen öğrencilerin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içinde ilgili yükseköğretim kurumuna başvurmaları gerekiyor. Başvuruların kabul edilmesinin ardından öğrenciler, 2026-2027 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecekler. Askerlik görevini yapmakta olanlar da terhislerini takip eden 2 ay içinde başvurmaları halinde bu düzenlemeden yararlanabilecek. Yeniden öğrenci statüsü kazananlara, belirli şartları sağlamaları halinde yatay geçiş imkanı da sunuluyor.
İSTİSNALAR VE EK SINAV HAKLARI
Ancak, 'terör' suçu, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve uyuşturucu ticareti gibi ciddi suçlardan mahkum olanlar ile sahte belge kullananlar veya terör örgütleriyle irtibatı tespit edilenler bu aftan yararlanamayacak. Polis Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ile Milli Savunma Üniversitesi'ne bağlı okullar da kapsam dışı bırakıldı. Ayrıca, azami öğrenim süresi sonunda mezun olabilmek için son sınıfta bulunan öğrencilere, başarısız oldukları dersler için iki ek sınav hakkı tanındı. Uygulamalı veya intörn eğitimini tamamlayamamış olanlara ise bu eğitimlerini tamamlama imkanı verildi.
Bakmadan Geçme
YÖK Başkanı Özvar: Üniversiteler terörsüz Türkiye hedefine katkı sunmalı
YÖK Başkanı Özvar, akademik yıl açılışında önemli mesajlar verdi
2026-2027 yükseköğretim akademik yılı açılış töreni yapıldı
Erdoğan: Nitelikli yükseköğretim Anadolu'ya yayıldı
Japonya'nın büyükelçisi YÖK Başkanı Özvar'ı ziyaret etti
Yükseköğretimde öğrenci affı düzenlemesi yürürlüğe girdi
