Siyaset

Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla 'yeşil vatan'a kalkan olacağız

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede hava gücünün 161 araca çıkarıldığını ve kara gücü ile teknolojinin de güçlendirildiğini duyurdu. Vatandaşlardan ise ateş yakmamaları ve riskli davranışlardan kaçınmaları
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla 'yeşil vatan'a kalkan olacağız

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede gelinen noktayı ve alınan önlemleri Selçuk Efes Havalimanı'nda düzenlenen 'Yeşil Vatan Kahramanları Görev Başında Programı'nda duyurdu. Bakan Yumaklı, bu yılki mücadelede hava gücünün önemli ölçüde artırıldığını ve toplamda 161 hava aracının görev yapacağını belirtti.

Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \

HAVA GÜCÜNDE YÜZDE 10 ARTIŞ

Bakan Yumaklı'nın verdiği bilgilere göre, orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan hava aracı sayısı geçtiğimiz yıla göre 146'dan 161'e yükseldi. Bu filoda 28 uçak, 119 helikopter ve 14 insansız hava aracı bulunuyor. Toplamda 462 ton su atma kapasitesine sahip bu güçlü filoyla, 'yeşil vatanımıza kalkan olmaya devam edeceklerini' vurgulayan Yumaklı, "Bu yıl itibarıyla geçtiğimiz yıllara göre kabiliyet ve kapasitemizi artırdık" dedi. Yeni uygulamalarla hava araçlarının, yangın risk haritaları, meteorolojik veriler ve dijital sistemler aracılığıyla en doğru yerlere konuşlandırıldığını da ekledi. Riskin arttığı bölgelerde dinamik konuşlandırma sayesinde daha hızlı müdahale imkanı sağlandığını ve bu yıl 11 yeni konuşlanma noktası oluşturulduğunu belirtti.

Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \

KARA GÜCÜ VE TEKNOLOJİ DESTEKLİ MÜCADELE

Bakan Yumaklı, sadece hava gücünü değil, kara gücünü de artırdıklarını müjdeledi. Kara gücü personeli 5 bin 339'dan 5 bin 550'ye, arazöz sayısı bin 766'dan bin 930'a, ilk müdahale aracı sayısı 2 bin 742'den 2 bin 751'e ve iş makinesi sayısı 831'den 868'e yükseltildi. Mevcut yangın havuz ve göletlerine ek olarak 55 yenisi eklenerek toplamda 4 bin 852'ye ulaşıldı. Türkiye'nin ormancılık ve yangınla mücadele alanında dünyada bir otorite olduğunu belirten Yumaklı, teknolojinin tecrübeyle birleştiğini vurguladı. İnsansız hava araçlarının 7/24 ormanları izlediğini, yapay zeka destekli yangın risk haritalarının 7 gün önceden tahmin yapabildiğini söyledi. 2021'den beri kullanılan Yangın Yönetim Yazılımı'nın güncellendiğini ve arazözlere sensörler takıldığını da sözlerine ekledi.

Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \

İNSAN KAYNAĞI VE VATANDAŞ SORUMLULUĞU VURGUSU

Yangınla mücadelede insan kaynağının da güçlendirildiğini belirten Bakan Yumaklı, görev alan personel sayısının 3 bin kişi artarak 28 bine ulaştığını, 132 bin olan gönüllü sayısının ise 138 bine çıktığını açıkladı. Geçen yıl yangınların yüzde 91'inin insan kaynaklı olduğunu hatırlatan Yumaklı, artan hava sıcaklıkları nedeniyle dışarıda ateş yakılmaması, izmarit atılmaması ve anız yakılmaması gerektiğini söyledi. Riskli davranışlardan kaçınılması gerektiğini ve şüpheli bir duman görüldüğünde acilen 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirilmesi gerektiğini vurguladı. İzmir Valisi Süleyman Elban ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de konuşmalarında, orman teşkilatının gücünü ve Türkiye'nin bu alanda örnek bir ülke olduğunu belirttiler. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmesiyle yangınların önüne geçilebileceğini dile getirdi.

Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \Ormanları korumak için hava gücü artırıldı: 161 araçla \

Bu Yazıyı Paylaş