Otomotiv devinden şok karar: 50 bin kişiyi işten çıkaracaklar
Almanya’nın otomotiv lokomotifi Volkswagen Grubu, 2030 yılına kadar ülke genelindeki operasyonlarından yaklaşık 50 bin çalışanı çıkarmayı planladığını duyurdu.

Küresel otomotiv pazarındaki daralma ve Çinli rakiplerin artan baskısı, Avrupa’nın en büyük üreticisi Volkswagen’i (VW) radikal önlemler almaya zorladı. Şirket tarafından paylaşılan yıllık faaliyet raporunda, 2030 yılına kadar Almanya operasyonlarında görev yapan yaklaşık 50 bin personelin işine son verileceği açıklandı.
KÂR ORANLARI ALARM VERİYOR
Volkswagen Grubu’nun net kârı 2025 yılında bir önceki yıla oranla %44 gibi sert bir düşüş yaşayarak 6,9 milyar euro seviyesine geriledi. Bu rakam, 2016 yılındaki emisyon skandalından bu yana kaydedilen en düşük seviye olarak kayıtlara geçti. Şirket yönetimi; Porsche birimindeki yüksek giderler, ABD ile yaşanan gümrük vergisi gerilimleri ve jeopolitik risklerin bu mali tabloda etkili olduğunu vurguladı.
"İŞ MODELİMİZ ARTIK İŞLEVİNİ YİTİRDİ"
Volkswagen CEO'su Oliver Blume, hissedarlara gönderdiği mektupta sektördeki acı tabloyu şu sözlerle özetledi:
"Yıllardır Volkswagen Grubu'nu ve Almanya'yı ayakta tutan iş modeli artık işlevini yitirdi. Avrupa'daki Çinli rakiplerimizle kendimizi kıyaslamalı ve onlarla kararlı bir şekilde mücadele etmeliyiz."
TASARRUF PLANI GENİŞLİYOR
Yıllık 15 milyar euro tasarruf hedefleyen grup, işten çıkarmaların sadece ana markayı değil; Audi, Porsche ve yazılım iştiraki Cariad’ı da kapsayacağını belirtti. Planlanan 50 bin kişilik kesintinin, daha önce açıklanan 35 bin kişilik hedefi de içine alacak şekilde genişletildiği bildirildi. Şirket, bu süreci zorunlu fesihler yerine erken emeklilik teşvikleri ve gönüllü kıdem tazminatı paketleriyle yönetmeyi amaçlıyor.
Bakmadan Geçme
Otomotiv devi 208 bin aracı geri çağırdı! Değişim ücretsiz
75 yıllık otomobil markasında yolun sonu! Fişi çekiyor
Bakan Kacır: İhracatımız 23 yılda 36 milyar dolardan 276 milyar dolara yükseldi
Mart Ayında Türkiye’de En Çok Satan Otomobiller Açıklandı
Bakan Kacır: Otomotiv ihracatımız 41,5 milyar dolarla rekor kırdı
Volkswagen İsrail’e füze üretecek
