Ekonomi

Otomotiv üretimi ve ihracatı arttı, pazar 1 milyona yaklaştı

Otomotiv üretiminde ve ihracatında artış kaydedilirken, toplam pazar 1 milyona yaklaştı. OSD verilerine göre, ocak-eylül döneminde üretim yüzde 3, ihracat ise adet bazında yüzde 6 arttı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Otomotiv üretimi ve ihracatı arttı, pazar 1 milyona yaklaştı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından açıklanan ocak-eylül dönemi verilerine göre, toplam otomotiv üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3'lük bir artışla 1 milyon 31 bin 527 adede ulaştı. Bu dönemde otomobil üretimi ise yüzde 3 azalarak 637 bin 450 olarak kaydedildi. Traktör üretimi de dahil edildiğinde toplam üretim 1 milyon 53 bin 250'ye yükseldi.

ÜRETİM VE İHRACATTA YÜZDE ARTIŞ

Üretim rakamları, ticari araç grubunda yüzde 15, hafif ticari araç grubunda yüzde 17 artış gösterirken, ağır ticari araç grubunda yüzde 4'lük bir gerileme yaşandı. Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı bu dönemde yüzde 65 olarak gerçekleşti. Hafif araçlarda yüzde 66, kamyon grubunda yüzde 55, otobüs-midibüs grubunda yüzde 65 ve traktörlerde yüzde 39 kapasite kullanım oranı tespit edildi. Ocak-eylül döneminde otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 6 artarak 769 bin 625'e ulaştı. Otomobil ihracatı yüzde 7 düşüş gösterirken, ticari araç ihracatı yüzde 28 arttı. Traktör ihracatı ise yüzde 25 azalarak 8 bin 336 adet oldu. Toplam otomotiv sanayi ihracatı, 9 aylık dönemde yüzde 17,4 pay ile sektörel ihracatta liderliğini sürdürdü. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre, toplam otomotiv ihracatı 29,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise değer bazında yüzde 8 artışla 8,4 milyar dolara ulaştı.

PAZAR VE YERLİ PAYI DEĞERLENDİRMELERİ

Toplam pazar, bu yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 958 bin 847 adet olarak gerçekleşti. Otomobil pazarı yüzde 10 artışla 742 bin 687 adede ulaştı. Ticari araç pazarında ise toplamda yüzde 4, hafif ticari araçlarda yüzde 6 büyüme yaşanırken, ağır ticari araç pazarında yüzde 7'lik bir gerileme görüldü. Bu dönemde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 29, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 21 olarak belirlendi. OSD Başkanı Cengiz Eroldu, ilk 9 aylık sonuçların olumlu olduğunu belirterek, üretimin yüzde 3, ihracatın adet olarak yüzde 6 ve tutar olarak yüzde 12 arttığını söyledi. Eroldu, iç pazardaki en önemli negatifin yerli payının azalması olduğunu vurguladı. Son 10 yıllık verilere bakıldığında, 2025'in pazar ve değer bazında ihracat anlamında en büyük yıllardan biri olacağını öngören Eroldu, iç pazardaki yerli payının ise en düşük seviyede olmasının tablonun en kötü tarafı olduğunu ifade etti. Kapasite kullanım oranında düşme olduğunu belirten Eroldu, enflasyonun yüksek ve kurların düşük seviyede gitmesinin rekabetçilik konusunda önemli bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş