Gündem

Özdağ: Ulusal medyanın %90'ı iktidara bağlı

Selçuk Özdağ, Türkiye'de medyanın %90'ının iktidar kontrolünde olduğunu, muhalif seslerin kısıldığını ve basın özgürlüğünün anayasal hak olmasına rağmen baskı ortamının 28 Şubat'ı arattığını belirtti.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
Özdağ: Ulusal medyanın %90'ı iktidara bağlı

Yeni Yol Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, Türkiye'deki medya durumuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özdağ, 2026 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 163. sırada yer aldığımızı hatırlatarak, "Türkiye'de ulusal medyanın yüzde 90'ı iktidarın kontrolündedir veya iktidarı desteklemektedir." dedi. Bu durumun, muhalif parti liderlerinin veya siyasetçilerin ana akım medyada kendilerine yer bulmasını ve eleştirilerini kamuoyuyla paylaşmasını imkansız hale getirdiğini savundu.

Basın özgürlüğü ve iktidar kontrolü

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Özdağ, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinin ardından iktidarın önceliğinin iktidarda kalmak olduğunu ve denetlenmek ile hesap vermek istemediğini belirtti. Anayasa'nın 28. maddesini hatırlatarak basın ve haber alma özgürlüğünün devletin anayasal bir yükümlülüğü olduğunu vurguladı. Özdağ, "Denetlenemeyen bir Türkiye, iktidarı denetlemeyecek ama muhalefeti denetleyecek. Hesap vermeyen bir iktidar ama muhalefet hesap versin istiyorlar." ifadelerini kullandı. Son yıllarda 28 Şubat postmodern darbe günlerini bile aratan bir baskı ortamı yaşandığını, muhalif medyanın sesinin kısıldığını, gazetecilerin mahkemelerde süründürüldüğünü ve cesur gazetecilerin tutuklandığını dile getirdi.

Geçmişten günümüze baskı ve hoşgörü

Özdağ, 12 Eylül darbesi ve 90'lı yıllardaki baskıcı uygulamalara değinerek, kendisinin de başörtüsü yasağına karşı çıktığı ve fikirlerini ifade ettiği için üniversiteden üç kez uzaklaştırıldığını anlattı. O dönemde yargılanmış ve beraat etmiş olmanın altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da o dönemde ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü ve baskılara maruz kaldığını hatırlattı. Ancak o dönemde bile muhalif siyasetçilerin ana akım medyada yer bulabildiğini ve eleştirilerini dile getirebildiğini belirten Özdağ, "Şimdi dönsünler de bu yaptıklarından sonra kendi o dönemlerde kendilerine ne kadar hoşgörülü, toleranslı ve saygılı davrandığına şöyle bir baksınlar ve hesap etsinler." diyerek mevcut duruma tepki gösterdi. Özdağ, günümüzde yaşananların 28 Şubat dönemini hatırlattığını ve 28 Şubat'ın mağdurlarının iktidara geldiğini, ancak şimdi kendilerinin muhalif kesime zulmettiği yönünde nitelendirildiğini söyledi.

Bu Yazıyı Paylaş