Pakistan'dan Türkiye'ye dev enerji hamlesi: Petrol ve gazda dev anlaşmalar imzalandı!
Türkiye ve Pakistan, deniz ve kara sahalarında petrol ve doğal gaz arama ve üretimi için 5 anlaşma imzaladı. 2026'da başlayacak çalışmalara madencilik alanında iş birliği de eklenecek.

Türkiye ile Pakistan, deniz ve kara sahalarında petrol ve doğal gaz arama ve üretimini kapsayan beş önemli anlaşmaya imza attı. Bu anlaşmalarla Türkiye Petrolleri, Pakistanlı ortaklarıyla birlikte üç deniz ve iki kara sahasında hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri yürütecek.
PAKİSTAN'DA ARAMA VE ÜRETİM BAŞLIYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Pakistan temasları kapsamında Başbakan Şahbaz Şerif'in de huzurunda imzalanan anlaşmalar, iki ülke arasındaki enerji iş birliğini derinleştiriyor. Bakan Bayraktar, sismik araştırma gemilerinin 2026 yılı itibarıyla Pakistan sularında ve karalarında çalışmalara başlayacağını belirtti. Bu çalışmaların hem sismik araştırmaları hem de doğrudan sondaj faaliyetlerini içereceğini ve büyük bir potansiyel taşıdığını vurguladı.
MADENLER ALANINDA DA İŞ BİRLİĞİ
Anlaşmalar, sadece petrol ve doğal gazla sınırlı kalmayacak. Bakan Bayraktar, Türkiye'nin maden zenginliğiyle bilinen Pakistan ile madencilik alanında da ortak çalışmalara başlanacağını duyurdu. Milli maden şirketleri MTAIC ve ETİ MADEN'in Pakistan'da daha aktif rol alacağı belirtildi. Ayrıca, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi doğrultusunda, petrol ürünleri ve LNG tedarikinde ortak satın alma projeleri de gündemde.
ŞUBAT AYINDA ATILAN TEMELLER SONUÇ VERDİ
Bu önemli anlaşmaların temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Şubat ayındaki Pakistan ziyareti sırasında atılmıştı. Ziyaret sırasında imzalanan protokoller ve mutabakat zabıtları, bugünkü kapsamlı anlaşmaların önünü açtı. Bakan Bayraktar'ın Nisan ayındaki takip ziyaretiyle Türkiye Petrolleri ve Pakistan'ın milli petrol şirketleri ortak teklif verme konusunda anlaşmaya varmış, bu da mevcut ihalelere birlikte girilmesini sağlamıştı.
Bakmadan Geçme
Meclis'te şok! Salonda olmayan vekiller adına oy kullanma girişimi oylamayı iptal ettirdi
Enerji anlaşması Meclis''te gerginliğe yol açtı: 'Kapitülasyon' suçlaması, AK Parti''den sert yanıt
BOTAŞ, SOCAR ve TotalEnergies ile gaz tedarikinde yeni dönem başlatıyor
DMM: Suudi Arabistan anlaşması iddiaları dezenformasyon içeriyor
