Petrol fiyatları düşüşte: Arz ve talep dengeleri sarsılıyor
Petrol fiyatları arz fazlası ve ABD-Çin ticaret gerilimleri nedeniyle düşüş yaşarken, Rusya'daki saldırılar ve jeopolitik riskler piyasa dengelerini sarsıyor.

Petrol piyasalarında bu hafta başında yaşanan düşüş, küresel enerji dengelerindeki belirsizlikleri bir kez daha gözler önüne serdi. Arz fazlası endişeleri ve ABD-Çin ticaret gerilimlerinin talep üzerindeki baskısı, fiyatları aşağı yönlü hareket ettirdi. Bu gelişmeler, uluslararası piyasalarda dalgalanmalara neden olurken, yatırımcıların dikkatle izlediği bir süreci başlattı.
JEOPOLİTİK GERİLİMLER VE ARZ RİSKLERİ
Rusya'daki Novokuibyshevsk rafinerisine düzenlenen dron saldırısı ve Orenburg gaz tesisindeki olaylar, arz güvenliği konusundaki endişeleri artırdı. Bu saldırılar, Kazakistan'ın Karachaganak sahasındaki üretimini %25-30 oranında azaltmasına yol açtı. Aynı zamanda, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hindistan'ı Rus petrolü alımları konusunda uyarması, enerji diplomasisindeki gerilimleri hatırlattı. Bu faktörler, petrol piyasalarının kırılgan yapısını ortaya koyarken, jeopolitik risklerin fiyatlar üzerindeki etkisini güçlendirdi.
TİCARET ANLAŞMALARI VE PİYASA BEKLENTİLERİ
Trump'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile "güçlü bir ticaret anlaşması" beklentisi, piyasalarda iyimser bir hava yaratsa da, tarifeler ve teknoloji anlaşmazlıkları çözülmüş değil. Ritterbusch and Associates'in analizine göre, ham petrol üzerindeki kısa vadeli ticaret duruşu ayı piyasası yönünde kalıyor. Reuters anketi, ABD ham petrol stoklarında artış beklentisini işaret ederken, uzmanlar jeopolitik belirsizliklerin dengeleyici bir rol oynayabileceğini vurguluyor. Bu dinamikler, petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde dalgalı seyir izleyeceğine işaret ediyor.
Bakmadan Geçme
Trump, petrol fiyatlarının düşeceğini duyurdu
Palandöken: Eşel mobil sistemi zorunlu hale geldi
Husi saldırıları petrol fiyatlarını yükseltti, Körfez-İran toplantısı ertelendi
Hürmüz gerilimi petrolü 100 dolara yaklaştırdı
Trump, İran savaşının ardından petrol fiyatlarının düşeceğini söyledi
ABD-İran gerilimi piyasalarda satış dalgası yarattı
