Prof. Dr. Albay: Mayıs'a kadar baraj dolmazsa su krizi kapıda
Prof. Dr. Meriç Albay, baraj doluluk oranlarının artırılması için Mayıs ayına kadar ciddi yağışlara ihtiyaç olduğunu ve yoksa su krizinin yaşanabileceğini açıkladı.

İstanbul'da etkili olan kar yağışının ardından barajlardaki doluluk oranı yüzde 24,65'e yükseldi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meriç Albay, barajların doluluk oranının artması için yeni kar yağışlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI
Albay, kar eridikten sonra barajların doluluk oranının yüzde 35'lere ulaşmasının beklendiğini, fakat bunun yeterli olmayacağını vurguladı. “Bu durumda, nisan veya mayıs aylarına kadar yüzde 80 doluluk oranına ulaşamazsak, yaz aylarında su sıkıntısı çekebiliriz” dedi. Şu an için İstanbul'daki barajların doluluk oranları ise öyle görünüyor ki, ciddi bir kar yağışına ihtiyaç duyuluyor.

BETONLA KAPLI HAVZALAR
Prof. Dr. Albay, barajların etrafındaki beton yapılar nedeniyle su kaynaklarının tehlikeye girdiğini ifade etti. “Havzalar koruma altına alınmadığı sürece, bu sorun devam edecek. Daha fazla yeşil alan yaratmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Su tasarrufuna da dikkat çeken Albay, günlük su tüketiminin azaltılması gerektiğini vurguladı. Çünkü mevcut alışkanlıklarla büyük bir su sıkıntısının kapıda olduğunu belirtti.
