Putin'in Macaristan ziyareti: UCM tutuklama kararı gölgesinde rota tartışılıyor
Putin'in Macaristan ziyareti UCM tutuklama kararı gölgesinde planlanıyor. Uzmanlar en güvenli rotanın Türkiye üzerinden Karadağ ve Sırbistan'a uğrayarak Macaristan'a ulaşmak olduğunu belirtiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in planlanan Macaristan ziyareti, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) 2023'te çıkardığı tutuklama kararı nedeniyle uluslararası diplomasinin gündemine oturdu. Putin'in Ukrayna savaşı sırasında çocukların yasa dışı şekilde Rusya'ya götürülmesi iddiaları nedeniyle hakkında çıkarılan tutuklama emri, seyahat rotasını karmaşık bir diplomatik bulmacaya dönüştürdü.
GÜVENLİ ROTA ARAYIŞI
Uzman analizlerine göre Putin'in en olası ve güvenli rotası Karadeniz ve Türkiye üzerinden geçip Adriyatik Denizi üzerinden Karadağ ve Sırbistan'a, oradan da Macaristan'a ulaşmak şeklinde öne çıkıyor. Bu rota, Rus uçaklarının yasaklı olduğu AB hava sahasından kaçınmayı ve UCM yetki alanı dışındaki ülkelerden geçişi mümkün kılıyor. Türkiye'nin UCM'ye taraf olmaması bu rotayı diplomatik açıdan daha az riskli hale getiriyor.
DİPLOMATİK ENGELLER
Putin'in Ukrayna üzerinden geçişi mümkün görünmüyorken, NATO ve AB üyesi Romanya ve Bulgaristan üzerinden uçuş da ciddi sorunlar yaratabilir. Rus uçaklarının AB hava sahasına girmesi yasak olduğundan, bu ülkeler üzerinden özel izinle uçma ihtimali oldukça düşük değerlendiriliyor. Macaristan'ın UCM'den ayrılma sürecinde olması ise Putin'in bu ülkede herhangi bir sorunla karşılaşmayacağını gösteriyor.
TARİHİ ZİYARETİN ANLAMI
Eğer Putin Budapeşte'ye giderse, bu onun Ukrayna savaşının başlamasından bu yana bir AB ülkesine yaptığı ilk ziyaret olacak. Bu durum, hem Rusya'nın uluslararası izolasyonunu aşma çabası hem de Macaristan'ın AB içindeki özel konumunu vurgulaması açısından büyük önem taşıyor. Ziyaretin gerçekleşmesi halinde, uluslararası hukuk ile devletler arası diplomasi arasındaki gerilim bir kez daha gündeme gelecek.
Bakmadan Geçme
Trump, Putin ile görüştü ve İsrail yerleşimleri hakkında bilgi verdi
Putin, ABD temsilcileriyle görüştü
Erdoğan ve Putin Bişkek'te bir araya geldi
Putin ve Şara, telefon görüşmesinde ikili ilişkileri değerlendirdi
ABD Dışişleri Bakanı'ndan UCM'ye şok sözler: Aptal bir örgüt!
Putin ve Trump kritik konuları masaya yatırdı: NATO zirvesi ve Ukrayna gündemde
