Rojin Kabaiş için adalet: Kayboluşunun yıl dönümünde Diyarbakır'da yürüyüş
Van'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümüne ilişkin soruşturma sürerken, Diyarbakır'da 'Rojin için Adalet' yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşte aile ve kadın örgütleri adaletin sağlanmasını talep etti.

Van'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş'in ölümüne ilişkin soruşturma devam ederken, yurttan ayrıldığı günün yıl dönümünde Diyarbakır'da bir yürüyüş düzenlendi.

ROJİN İÇİN ADALET YÜRÜYÜŞÜ
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Rojin Kabaiş, geçen yıl 27 Eylül'de kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra kaybolmuştu. Kabaiş'in cansız bedeni 15 Ekim'de Mollakasım Mahallesi sahilinde bulunmuştu. Soruşturma sürerken, Diyarbakır'da 'Rojin için Adalet' sloganıyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Sur ilçesindeki Dağkapı Meydanı'ndan başlayan yürüyüş, tarihi Ulu Cami önünde sona erdi. Yürüyüşe Rojin Kabaiş'in annesi ve kız kardeşi, Diyarbakır Barosu Başkanı Abdülkadir Güleç ve yönetimi, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük, DEM Parti Diyarbakır milletvekilleri Adalet Kaya, Halide Türkoğlu, Cengiz Çandar, Şiddetle Mücadele Ağı ve Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.

MÜCADELEYE DEVAM
Rojin'in kız kardeşi Elif Kabaiş, yürüyüş sonrası yaptığı açıklamada, bir yıl boyunca adalet arayışında olduklarını belirterek, "Biz acımızı bile yaşayamadık. Yas tutacağımız yerde her gün sorular sorduk. Her gün kapılar çaldık. Her gün adalet aradık. Gözyaşlarımızı bile içimize sindiremeden mücadele etmek zorunda kaldık. Yanımızda oluşunuz bize güç veriyor. Yalnız olmadığımızı hissettiriyor, mücadelemizi büyütüyor. Rojin'in 3 yıl boyunca hayalini kurduğu okul öncesi öğretmenliği için sabahlara kadar ders çalışıp kazandığı ama sadece 3 gün yaşayabildiği o hayalinin hesabını kim soracak? Sadece Rojin’in bedenini bizden almadılar. Rojin’in hayallerini, ailesini, sevdiklerini, umutlarını, geleceğini, gülüşünü ışığını ve yarınlarını da aldılar" dedi. Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi adına açıklama yapan Avukat İrem İlhan, Rojin Kabaiş dosyasının takipçisi olduklarını vurgulayarak, "Bir yıl boyunca Rojin’in dosyasında yaşananlar, bu ülkede kadınların yaşam hakkının nasıl yok sayıldığının, kurumların görevlerini nasıl yerine getirmediğinin en açık göstergesidir. Adli Tıp Kurumu raporlarında yaklaşık 9 aydır iki farklı erkeğe ait DNA tespit edilmesine rağmen bu örneklerin Rojin’in bedeninin hangi bölgelerinden alındığı hâlâ açıklanmamıştır. Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ve dosyanın takipçisi olan Diyarbakır Barosu ve Van Barosu'nun defalarca yazılı başvurusuna rağmen ilgili kurumlar bu bilgiyi paylaşmamış, dosya üzerindeki karanlık noktaları aydınlatmak yerine süreci daha da belirsiz hale getirmiştir. Üstelik dosyaya getirilen gizlilik kararıyla aile, avukatlar ve kamuoyu süreçten dışlanmış; şeffaflık ilkesi ihlal edilmiştir. Bu açıkça etkin soruşturma yükümlülüğünün yerine getirilmemesi anlamına gelmektedir. İhmali bulunan tüm kişi ve kurumların yargılanması zorunludur. Kadınların yaşam hakkı, devletin sorumluluklarını yerine getirmemesi, gerekli bütçeleri ayırmaması, şiddeti önleyici politikaları uygulamaması nedeniyle her geçen gün daha fazla tehdit altındadır. Kadın cinayetlerinin ve şüpheli ölümlerin artışının nedeni yalnızca failler değildir; aynı zamanda görevini yapmayan, delilleri karartan, sorumluluk almayan kurumların kendisidir. Bu ihmaller kadınların yalnızca yaşam hakkını değil; eğitim hakkını, çalışma hakkını, özgürce yaşama hakkını da gasp etmektedir. Rojin Kabaiş’in dosyası kapanmayacak. Biz kadınlar bu sürecin takipçisiyiz" ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme
Beşiktaş ve Amed taraftarlarından ortak mezarlık ziyareti
Cinayet kurbanı Narin'in babası Ankara'ya yürüyor
Narin Güran'ın babası adalet için Ankara'ya yürüyecek
Rojin Kabaiş dosyasında aile avukatlarından yeni talepler
DEM Parti: Kabaiş cinayetini aydınlatmak iktidarın kadınlara borcudur
Van'da şüpheli ölüm: Rojin Kabaiş için adalet talebi yükseliyor
