Gündem

Sağlık çalışanları vicdan sınavında: Hastalığa değil, hastaya ceza mı kesiliyor?

CHP'li Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, ağır sağlık sorunları yaşayan aile hekimlerinin rapor süreleri nedeniyle iş güvencelerinin ellerinden alındığını belirterek, bu uygulamanın hukuk ve vicdanla bağdaşmadığını söyledi. Sağlık emekçisinin güvenc
ANKA
ANKA
1 dk Sesli Dinle 0
Sağlık çalışanları vicdan sınavında: Hastalığa değil, hastaya ceza mı kesiliyor?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rıza Erbay, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği'nin, ciddi sağlık sorunları yaşayan hekimleri adeta cezalandırdığını belirterek, mevcut uygulamanın hukuk ve vicdanla bağdaşmadığını savundu.

HASTA HEKİMLERE VİCDANSIZ UYGULAMA

Prof. Dr. Erbay, kanser, ağır kronik hastalıklar ve benzeri ciddi sağlık problemleri nedeniyle rapor alan aile hekimlerinin, 180 günü aşan rapor süreleri bahane edilerek sözleşmelerinin feshedilmesine sert tepki gösterdi. "Kanser, kronik hastalık gibi sağlık sorunları yüzünden rapor alan aile hekimlerimizin iş güvenceleri ellerinden alınıyor. Hastalığın değil, hastanın cezalandırıldığı böylesi bir anlayış ne hukukla, ne vicdanla, ne de sosyal devlet ilkesiyle bağdaşır" diyen Erbay, bu durumun, hekimlerin en zor zamanlarında yalnız bırakıldığını ve pandemide alkışlanan sağlık çalışanlarının bugün görmezden gelindiğini vurguladı.

SAĞLIK EMEKÇİSİNİN GÜVENCESİ TOPLUMUN GÜVENCESİDİR

Erbay, Türkiye'nin gerçek vicdanının, hekimleri hastalandığında ortaya çıktığını ifade ederek, "Sağlık çalışanını koruyamayan bir devlet, toplumun sağlığını da koruyamaz. Hekimini güvencesizliğe mahkûm eden, hastalığını bile korkuyla yaşamak zorunda bırakan bir sistem sürdürülebilir değildir" dedi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu 'vicdansız anlayışı' asla kabul etmeyeceklerini belirten Erbay, hasta olduğu için cezalandırılan değil, güvence altına alınan sağlık çalışanlarının olduğu, insanı önceleyen ve adaleti esas alan bir sağlık sistemini kuracaklarını müjdeledi. Zira sağlık emekçisinin güvencesinin, doğrudan toplumun sağlık güvencesi olduğuna dikkat çekti.

Bu Yazıyı Paylaş