Selçuk Bayraktar uyardı: Makinelerin ve 'makine insanların' istilası altındayız!
Selçuk Bayraktar, yapay zeka zirvesinde makinelerin ve 'makine insanların' istilasıyla karşı karşıya olduğumuzu belirtti. Teknolojinin insanları esir aldığını ve bağımlılık yarattığını vurguladı.

BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye Yapay Zeka Zirvesi'nde yaptığı çarpıcı konuşmada, günümüz dünyasının karşı karşıya olduğu teknolojik ve ahlaki tehlikelere dikkat çekti. Bayraktar, "Ruhsuz bir rasyonalizmin, kendinden başka kimseye hayat ve hürriyet hakkı tanımayan materyalizmin tahakkümü altındayız. Makinelerin ve makine insanların istilasıyla karşı karşıyayız. Makine insanlar için; inanç, sevgi, merhamet ve hürriyet yoktur" diyerek durumun vahametini ortaya koydu.

TEKNOLOJİNİN GÖNÜLLÜ ESİRİ MİYİZ?
Bayraktar, bundan 30 yıl önce vadedilen 'teknoloji ütopyası'nın yerini, bağımsızlığı tehdit eden 'teknokapitalist küresel tahakküme' bıraktığını belirtti. Milyarlarca insanı adeta uyuşturucu gibi müptela kılan bu sistemin, hayatımıza 'gönüllü bir esaret' olarak girdiğini vurgulayan Bayraktar, sosyal medyanın temel algoritmasının insanları dopamin girdabına sürüklediğini söyledi. Yapay zekanın nörolojik zaafları kullanarak öfke, hedonizm ve korku temelli içerikleri optimize ettiğini anlatan Bayraktar, bu bağımlılığın insanı sağlığından, akli melekelerinden ve en önemlisi hürriyetinden kopardığını ifade etti.
İNSANLIK MAKİNELEŞİYOR MU?
İnsan ile makine arasındaki çizginin giderek bulanıklaştığını ve insanların hızla makineleştiği karanlık bir çağa doğru yol alındığını belirten Selçuk Bayraktar, "Makine acı çekmez, makine özlem duymaz, makine 'Neden' diye sormaz. Makineler ve makine insanlar için sonsuz döngüler, programlı kısır görevler, manayı yitirmiş karanlık ve en nihayetindeyse kaçınılmaz yok oluş ve mutlak yıkım vardır" dedi. Bu kuşatmanın sadece cihazlara değil, doğrudan iradeye ve ruha yapıldığını vurgulayan Bayraktar, akıllı telefonlar, saatler ve iletişim ağlarının insanlığı bir örümcek ağına hapsettiğini, hatta terör eylemlerinde dahi silaha dönüşebildiğini örneklerle açıkladı. Bayraktar, Türkiye gibi ülkelerin kısıtlı kaynaklarla rekabet etmesi yerine, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla geleceğe odaklanması gerektiğini dile getirdi. Açık kaynaklı, şeffaf ve denetlenebilir bir teknoloji ekosistemi kurulmasının şart olduğunu belirten Bayraktar, küresel tekellerin veri merkezlerine mahkum olmadan, güçlerin birleştirilmesiyle bu sömürü düzeninden kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.
Bakmadan Geçme
Kanser hastaları için yeni dönem! Yapay zekayla geliştirildi
Yapay zeka zirvesi: Veri işçiliği ve sürdürülebilirlik masadaydı
Tıpta yeni ufuklar: Biyomalzemeler ve yapay zeka öne çıkıyor
Altınordu, yapay zeka ile futbol eğitiminde devrim yapacak
Antalya'da dijital dönüşüm etkinliği düzenleniyor
Anayasa Mahkemesi, yapay zeka ile çalışma yürütüyor
