Gündem

Sırbistan Cumhurbaşkanı’ndan Hürmüz Boğazı uyarısı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, özellikle İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararının petrol fiyatlarını yükselterek kıta ekonomisini sarsacağını belirtti.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
1 dk Sesli Dinle 0
Sırbistan Cumhurbaşkanı’ndan Hürmüz Boğazı uyarısı

Vucic, yaptığı açıklamada, “Petrol fiyatları hepimizi vuracak. Hürmüz Boğazı’nın kapanması, Avrupa’yı adeta cehenneme sürükleyecek” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanına göre, boğazın kapanması sadece enerji arzını tehdit etmekle kalmayacak, aynı zamanda küresel enflasyonu kontrol edilemez bir seviyeye taşıyacak.

İRAN, HÜRMÜZ BOĞAZI’NI KAPATACAĞINI DUYURMUŞTU

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Danışmanı Tuğgeneral İbrahim Cebbari, Hürmüz Boğazı’nın geçişlere kapatıldığını ve ihlalde bulunan gemilere saldırılacağını açıklamıştı. Cebbari, devlet televizyonunda, “ABD ve İsrail’in saldırılarına yanıt olarak boğazdan geçişe izin vermeyeceğiz. Petrol boru hatlarına da müdahale edeceğiz ve bölgeden tek bir damla petrolün çıkmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

HÜRMÜZ BOĞAZI’NIN KÜRESEL ÖNEMİ

Hürmüz Boğazı, dünya deniz yoluyla taşınan petrolün yaklaşık üçte birinin ve önemli miktarda sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) geçiş noktası olarak stratejik öneme sahip. Umman ve İran arasındaki boğazın en dar kısmı yaklaşık 33 kilometre olup, Basra Körfezi’ndeki petrol üreticilerini açık denizlere bağlayan tek önemli yol olarak biliniyor.

Enerji uzmanları, bu kritik geçidin kapanmasının yalnızca bölgesel değil, tüm dünya ekonomisi üzerinde ani fiyat dalgalanmaları ve arz sıkıntısı yaratabileceği uyarısında bulunuyor. Vucic’in açıklamaları, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin Avrupa ve küresel piyasalar üzerindeki risklerini bir kez daha gözler önüne serdi.

Bu Yazıyı Paylaş