Sultan Sazlığı'nın kamışları Avrupa'yı fethederken
Sultan Sazlığı'nda kuraklık nedeniyle erken başlayan kamış hasadı, Avrupa'ya ihraç edilerek bölge ekonomisine katkı sağlıyor ve yangın riskini azaltıyor.

Kayseri'nin Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri sınırlarındaki Sultan Sazlığı, 301 tür kuşun yaşadığı bir alan olarak biliniyor ve burada kuraklık nedeniyle kamış hasadı erken başladı. Kamışlar oraklarla biçilip, deste haline getirilerek traktörlerle Ovaçiftlik Mahallesi'ne taşınmakta ve buradan büyük balyalar halinde kamyonlara yüklenip, Hollanda, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Bu hasat, bölge halkının önemli geçim kaynaklarından biri olup, kamışlar çeşitli amaçlar için kullanılıyor.

KAMIŞ HASADININ DETAYLARI
Kamışlar geleneksel yöntemlerle hasat edildikten sonra işlenerek hasır haline getiriliyor ve güneşlik, kulübe, hasır dekorasyonu, plaj şemsiyesi, ters tavan, duvar kaplama ile bahçe çiti olarak değerlendiriliyor. Bölgede saz kesimi yapan işçiler, kuraklığın etkisiyle hasada erkenden başlamış durumda. İşçilerden Mustafa Kürkçü, yangın şeritleri oluşturarak temizlik yaptıklarını ve bu sayede yangın riskini azalttıklarını belirterek, kamışların biçilmemesi halinde çöküntü oluşup canlıların etkilendiğini açıkladı.

İHRAÇ VE EKONOMİK KATKILAR
Kamışlar Avrupa ülkelerine çatı malzemesi ve yalıtım amacıyla gönderiliyor ve talebin yoğun olduğu belirtiliyor. İşçi Mustafa Kürkçü, günlük ortalama 500-600 bağ kamış temizlendiğini, bunun yangın riskini önlediğini ve ekonomiye katkı sağladığını ifade etti. İşletmeci Musa Tuna, hasadın 15 Kasım'da başladığını ve sektörün gerilediğini, geçmişte 300 konteyner sevkiyat yapıldığını ama şimdi 100'ü bulmadığını belirtti. Ayrıca, Mesut Atasoy gibi üreticiler, kamışların insan sağlığına faydalı olması nedeniyle Avrupa'da rağbet gördüğünü vurguladı.






