Gündem

Tanrıkulu, operasyonda pijamalı görüntü servisinden Yılmaz'a sordu

YENİ Parti Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Mersin'deki operasyonda pijamalı bir kadının görüntüsünün basına servis edilmesiyle ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a soru önergesi verdi.
ANKA
ANKA
3 dk Sesli Dinle 0
Tanrıkulu, operasyonda pijamalı görüntü servisinden Yılmaz'a sordu

YENİ Parti Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Mersin'deki belediyelere yönelik operasyon sırasında bir konutta kaydedilen ve pijamalı bir kadının itirazına rağmen basına servis edildiği iddia edilen görüntüleri Meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'a hitaben, bu görüntülerin kim tarafından ve hangi yetkiyle üçüncü kişilere ulaştırıldığını sordu.

Operasyon sırasında kaydedilen görüntüler tartışma yarattı

Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, 1 Ekim'de Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Yenişehir ve Mezitli belediyelerine yönelik operasyonun detaylarına yer verildi. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, operasyon kapsamında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer dahil 59 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Bu süreçte bir konutun kapısının açılması sırasında, üzerinde pijama bulunan bir kadının polis kamerasıyla kaydedildiği, kadının kaydın durdurulması talebine rağmen kaydın sürdüğü belirtildi. Ardından bu görüntünün çeşitli basın ve internet mecralarında yayımlandığı ifade edildi.

Veri güvenliği ve özel hayatın gizliliği vurgusu

Milletvekili Tanrıkulu, görüntünün kaydedilmesindeki hukuki dayanağın yanı sıra, kim tarafından, hangi sistem üzerinden, hangi amaçla ve hangi yetkiyle üçüncü kişilerin erişimine açıldığının açıklığa kavuşturulmasını talep etti. Gerekçede Anayasa'nın özel hayatın gizliliği ve kişisel verilerin korunması maddelerine, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun soruşturmanın gizliliği ilkesine ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na atıfta bulunuldu. Tanrıkulu, olayın münferit bir görüntü sızıntısı olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, emniyet birimlerince yapılan kayıt işlemlerinin hukuki dayanağının, saklama ve erişim protokollerinin, sistem üzerindeki kullanıcı ve erişim loglarının, görüntünün kurum dışına çıkış biçiminin ve sorumluluk zincirinin bütün yönleriyle aydınlatılmasının hukuk devletinin bir gereği olduğunu belirtti. Ayrıca, kolluk görevlilerinin işlemlerinde hukuka uygunluğun yanı sıra vatandaşların özel hayatının korunması, kişisel verilerin güvenliği, ölçülülük, gereklilik ve hesap verebilirlik ilkelerinin güvence altına alınmasının önemine dikkat çekti.

Dijital erişim zinciri ve sorumlular sorgulanıyor

Tanrıkulu, görüntünün kaydedilmesinden basına yansımasına kadar geçen süreçteki dijital erişim ve aktarım zincirinin incelenmesini ve sorumluluğu tespit edilen kamu görevlileri hakkında yapılacak işlemlerin açıklanmasını istedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'a yöneltilen sorular arasında, arama sırasında konut sakininin talebine rağmen kayda devam edilmesine ilişkin bir prosedür olup olmadığı, görüntüyü kaydeden polis biriminin veya personelinin tespit edilip edilmediği, görüntünün ilk kim tarafından ve hangi kanal üzerinden üçüncü kişilere ulaştırıldığı, basın kuruluşlarına servis edilmesi yönünde herhangi bir talimatın bulunup bulunmadığı yer aldı. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı veya merkezi kamu kurumlarından bu konuda bir talimat, koordinasyon veya bilgilendirme yapılıp yapılmadığı, kamu görevlileri hakkında adli veya idari soruşturma açılıp açılmadığı da sorgulandı. Tanrıkulu, soruşturma dosyasıyla ilgisi bulunmayan kişilerin görüntülerinin anonimleştirilmesi veya erişiminin sınırlandırılması yönünde bir uygulama olup olmadığını da merak etti. Son olarak, kolluk tarafından elde edilen görüntülerin siyasi iletişim veya kamuoyu oluşturma amacıyla kullanılmasını engelleyecek bir denetim mekanizması oluşturulup oluşturulmayacağı ve olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması amacıyla bağımsız bir teknik inceleme yapılıp yapılmayacağı soruları Yılmaz'a iletildi.

Bu Yazıyı Paylaş