Gündem

Tarım Bakanlığı'ndan işlenmeyen araziler için yeni düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı, üst üste iki yıl işlenmeyen 300 bin dekar tarım arazisini kiralamaya açıyor. Kasımdan itibaren başlayacak kiralama sürecinde, öncelik arazinin bulunduğu yerleşim yerindeki kişilere ve tarımsal kuruluşlara verilecek.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Tarım Bakanlığı'ndan işlenmeyen araziler için yeni düzenleme

Geçen yıl ağustos ayında Resmi Gazete'de yayımlanan 'İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik' ile tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması için önemli bir adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın aldığı karar doğrultusunda, üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri Bakanlık tarafından kiraya verilecek. Bu sayede, işlenmeyen araziler tarımsal üretim amacıyla kiralanarak ekonomiye katkı sağlayacak ve arazi sahiplerine kira bedelleri ödenecek.

ARAZİ KİRALAMA SÜRECİ BAŞLIYOR

Uygulamanın amacı, tarım arazilerinin verimli kullanımını artırmak, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı arazileri artırmak ve sürdürülebilir gıda arz güvenliğini güçlendirmek. Kiralamalar öncelikle arazinin bulunduğu yerleşim yerinde yaşayanlara, tarımsal kooperatif, birlik, dernek, vakıf ve gönüllü kuruluşlar ile meslek odalarına yapılacak. Geçen yıl il ve ilçelerdeki arazi tespit komisyonları, gerçek ve tüzel kişilere ait işlenmeyen tarım arazilerini tespit etti. Tespit edilen araziler, büyüklük, sınıf, verimlilik ve üretim potansiyeli göz önünde bulundurularak il ve ilçe bazında ilan edildi.

25 BİN PARSELDE 300 BİN DEKAR ARAZİ TESBİT EDİLDİ

2023-2024 tarım sezonunda 25 bin 328 parselde yaklaşık 300 bin dekar arazi işlenmeyen tarım arazisi olarak belirlendi. 2024-2025 üretim yılı için tespit çalışmaları 1 Eylül'de başladı ve ekim sonuna kadar devam edecek. Üst üste iki yıldır işlenmeyen arazi miktarı kesinleştikten sonra, kasım ayından itibaren kiralamalar başlayacak. Bu süreçte, 81 il müdürlüğü personeline tespit ve kiralama konularında çevrim içi eğitimler verildi. Gelecek yıllarda da her üretim yılı için yönetmelik hükümleri çerçevesinde tespit ve kiralama işlemleri devam edecek.

Bu Yazıyı Paylaş