Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: TMO, piyasa regülasyonu için alıma başlayacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin piyasa regülasyonu için alıma başlayacağını duyururken, Bitlis'in kuru fasulye üretimindeki önemine dikkat çekti ve iklim kriziyle mücadelede su verimliliğinin kritik olduğunu vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üreticilerin emeğini zayi edecek veya tüketicilerin uygun fiyata ürün almasını engelleyecek her türlü harekete karşı Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) regülasyon görevini yerine getireceğini belirtti. Bakan Yumaklı, bu kapsamda belirli yerlerde hem stok ihtiyacını karşılamak hem de piyasa regülasyonu sağlamak amacıyla TMO'nun alıma başlayacağını duyurdu.

BİTLİS'TE KURU FASULYE ÜRETİMİ VE DESTEKLER
Çeşitli ziyaret ve programlar için Bitlis'e gelen Bakan Yumaklı, burada yaptığı açıklamalarda ülkenin gıda ihtiyacını karşılamak ve ihracata katkı sağlamak amacıyla tarımsal üretimin önemine vurgu yaptı. Türkiye'nin 2023 yılında 32.6 milyar dolarlık gıda ürünü ihraç ettiğini hatırlatan Yumaklı, üreticileri ve paydaşları tebrik etti. Bakan Yumaklı, Bitlis'in kuru fasulye üretimindeki önemine de dikkat çekerek, Türkiye'de üretilen kuru fasulyenin yaklaşık yüzde 14'ünün Bitlis'te, tohum üreticiliği alanında ise birinci sırada yer aldığını belirtti. Ülke genelindeki kuru fasulye üretiminin son 10 yılda 246 bin tondan 279 bin tona yükseldiğini ve bu yıl 283 bin ton civarında olması beklendiğini ifade etti. Kuru fasulyede dekar başına verilen desteğin yüzde 27 artışla 732 liradan 930 liraya çıkarıldığını sözlerine ekledi.

İKLİM KRİZİ VE SU VERİMLİLİĞİ VURGUSU
Bakan Yumaklı, iklim krizinin gıda arz güvenliği üzerindeki etkilerine de değinerek, kuraklık ve sıcaklık artışlarının tarımsal üretimde yeni sınamalar getirdiğini söyledi. Bakanlık olarak kuraklığa dayanıklı tohumlar ve su/sulama projeleri gibi bir dizi tedbir aldıklarını belirten Yumaklı, üreticileri risklere karşı koruma adına yapılan çalışmaları yakından takip etmeleri konusunda davette bulundu. Suyu merkeze koyan yeni destekleme ve teşvik modelleri ile tarımsal kredilerin bu alana yönlendirildiğini ifade etti. Bitlis'e son 23 yılda yaklaşık 16 milyar lira yatırım ve destek yapıldığını, 66 su ve sulama tesisi ile 40 bin dönüm alanın sulamaya açıldığını aktardı. Mera ıslah çalışmalarının tamamlandığını ve büyük ovaların koruma altına alındığını da sözlerine ekledi. Ayrıca, Nemrut Kalderası'nın milli park ilan edilmesi sürecinin sonuna yaklaşıldığını ve bakanlık olarak turizme katkı sağlaması amacıyla bu konuyu takip ettiklerini belirtti. Son olarak, Kırsal Kalkınma Yatırımları'nın Desteklenmesi Projeleri kapsamında yapımı tamamlanan Canevi Patates İşleme Paketleme ve Depolama Tesisi'nin açılışına katıldığını ve üretimi artıracak tesislere bakanlık olarak destek verdiklerini vurguladı.
