Tarıma 2026'da 888 milyar lira kaynak: Destekler 168 milyara çıkıyor
2026 bütçe teklifine göre tarıma 888,2 milyar lira kaynak ayrılacak. Tarımsal destekler 168 milyar liraya yükselirken, DSİ'ye ayrılan ödenek 233 milyar liraya ulaştı.

2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'ne göre, tarım sektörüne ayrılan kaynaklarda önemli bir artış öngörülüyor. Bu yılın bütçesine kıyasla 182,2 milyar liralık bir yükselişle, gelecek yıl tarıma yaklaşık 888,2 milyar lira kaynak tahsis edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, tarımsal destek programları için ayrılan tutar da 135 milyar liradan 168 milyar liraya çıkarıldı.
Tarımsal Desteklerde Büyük Artış
Bütçe teklifine göre, tarım sektörü için ayrılan toplam kaynak 888,2 milyar liraya ulaşırken, bunun 262 milyar lirası vergi harcamaları, 220 milyar lirası tarımsal kredi desteği ve 48 milyar lirası da tarımsal KİT'lerin finansmanı, müdahale alımları ve ihracat destekleri için kullanılacak. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı'na 2026 yılı için 541,8 milyar lira bütçe ayrıldı. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne (DSİ) ise 233 milyar lira ödenek tahsis edildi. Bu ödeneğin büyük bir kısmı, 221,4 milyar lirası, 'Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi Programı'na yönlendirilecek.
Sulama Yatırımları ve Kuraklık Etkileri
Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Mehmet Ali Ünal, tarıma ayrılan kaynağın artışının olumlu olduğunu belirtirken, özellikle DSİ'ye ayrılan bütçenin kuraklık etkileri göz önüne alındığında büyük önem taşıdığını vurguladı. Ünal, su kaynaklarının güncellenmesi ve sulama alanlarındaki yatırımların tamamlanması gerektiğini ifade etti. Salma sulama yerine basınçlı sulama sistemlerine geçişin verimliliği yüzde 25 artıracağını ve kısıtlı sulama uygulamalarına olanak tanıyacağını sözlerine ekledi.

