Gündem

TBMM, asgari ücret araştırması önergesini reddetti

YENİ YOL Partisi’nin asgari ücret ve geçim koşullarının araştırılması talebi TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi. Görüşmelerde 2026’da ara zam yapılmaması ve alım gücü gündeme geldi.
ANKA
ANKA
3 dk Sesli Dinle 0
TBMM, asgari ücret araştırması önergesini reddetti

TBMM Genel Kurulu, YENİ YOL Partisi’nin asgari ücretin açlık sınırının altında kalma nedenlerinin araştırılması için verdiği grup önerisini reddetti. Öneri adına konuşan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Asgari ücretli sizden zenginlik istemiyor, çalıştığı halde aç kalmamayı, emeğinin karşılığıyla insanca yaşayabilmeyi istiyor” dedi. Meclis Başkanlığı’na sunulan öneride, 2026’da ara zam yapılmamasının sonuçlarının; ücretlilerin gıda, barınma ve çocuk bakım giderleri karşısındaki durumunun, gelir dağılımındaki bozulmanın ve çalışanların alım gücünü koruyacak önlemlerin araştırılması talep edildi.

Ün: Asgari ücret 28 bin lira

Ün, asgari ücretin 28 bin lira, açlık sınırının 38 bin lira olduğunu, aradaki 10 bin liralık farkın çalışanların yaşam koşullarını ortaya koyduğunu söyledi. Ocak ayından bu yana asgari ücretlinin enflasyon nedeniyle 7 bin 726 lira satın alma gücü kaybettiğini, en düşük gelirli yüzde 20’lik kesimin ülke gelirinden yüzde 6,4 pay aldığını belirtti. Asgari ücret artışının enflasyonu mutlaka yükselteceği görüşüne karşı 2016’daki artışı örnek veren Ün, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Ali Babacan’ın, enflasyonun yüzde 9’a yakın olduğu dönemde asgari ücrete yaklaşık yüzde 30 zam yaptığını hatırlattı. Yıl sonu enflasyonunun yüzde 8,81’den yüzde 8,53’e gerilediğini belirterek, “Demek ki asgari ücrete yüksek zam yapıldığında mutlaka enflasyon patlayacak diye bir kaide yokmuş. Mesele kaynak olup olmaması değil bu kaynakları nereye, kime dağıtmak isteme meselesiymiş” dedi. Ün, 2027 bütçesinde yaklaşık 4 trilyon liralık faiz yükünün konuşulduğunu da söyledi.

Partilerden ara zam ve geçim vurgusu

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Burak Akburak, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ve dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarını bile karşılayamadığını ifade etti. Çiftçilerin de ürettiklerinden kazanç sağlayamadığını belirten Akburak, 2025’te serbest piyasada kilogramı 350 liraya kadar çıkan fındığın bazı bölgelerde 160 liraya gerilediğini, düşüşün yaklaşık yüzde 54 olduğunu kaydetti. CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, ekonomi politikalarının yükünün emeğiyle geçinenlere bırakıldığını savundu. Çalışanların kira, okul ve servis giderlerini karşılayamadığını belirten Kara, “Anlamıyor musunuz, ne barınabiliyoruz ne de beslenebiliyoruz” dedi. Ara zam gerektiğini söyleyen Kara, “Sadece zam yapmak da yetmez, yapısal sorunları çözmediğiniz müddetçe satın alma gücü yükselmez” ifadelerini kullandı. DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, asgari ücretin 28 bin 75 lira, gıda harcamalarının 38 bin 24 lira, yoksulluk sınırının 123 bin lira olduğunu söyledi. Saki, dar gelirli kesimin borçlanarak yaşamını sürdürmeye çalıştığını belirtti. YENİ Parti Isparta Milletvekili Hikmet Yalım Halıcı ise asgari ücret ile açlık sınırı arasındaki farkın 10 bin liraya ulaştığını, ücret artışlarının markette, pazarda ve kirada eridiğini söyledi. Halıcı, Isparta’daki gül ve elma bahçelerinde çalışan işçilerle market ve kafelerde çalışan gençlerin “Çalışıyorum ama neden geçinemiyorum?” diye sorduğunu aktardı. Gelir dağılımındaki eşitsizliğe ve iki aydır açıklanmadığını söylediği 241 kişilik listeye de değindi. AK Parti Burdur Milletvekili Mustafa Oğuz, hayat pahalılığının günlük yaşam ve satın alma gücü üzerindeki etkisinin farkında olduklarını söyledi. Kalıcı çözümler için üretimin artırılması, istihdamın korunması, yatırımların desteklenmesi ve enflasyonla mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini belirten Oğuz, emeklilerin refahını ve yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Bu Yazıyı Paylaş