TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kazakistan'dan mevkidaşı ile görüştü
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Bişkek'te Kazakistan Kurultay Başkanı Dadebay ile Türkiye-Kazakistan ilişkilerini görüştü. Kurtulmuş, Dadebay'ı Antalya'daki COP31'e davet etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi 15. Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu Bişkek'te, Kazakistan Kurultay Başkanı Aybek Dadebay ile bir araya geldi. İki mevkidaş, Irıs Ordo Kongre Merkezi'nde bir araya gelerek Türkiye-Kazakistan arasındaki ikili ve parlamentolar arası ilişkileri masaya yatırdı.

İki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı
Görüşmede Kurtulmuş, mevkidaşı Dadebay'ı anayasa referandumu ve kurultay seçimlerindeki başarısından dolayı tebrik ederek yeni görevinde başarılar diledi. Kurtulmuş, Türkiye ve Kazakistan'ın ortak tarih, dil ve kültür bağlarıyla birbirine kenetlendiğini vurgulayarak, "Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık" seviyesine yükselen ilişkilerin tüm alanlarda daha da ilerlemesini arzu ettiklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev arasındaki yakın dostluğun, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişimine önemli katkı sağladığını ifade eden Kurtulmuş, parlamentolar arası iş birliğinin de daha üst seviyelere taşınması gerektiğini vurguladı.

COP31 daveti ve ekonomik iş birliği
TBMM Başkanı Kurtulmuş, bu yıl 16 Kasım'da Antalya'da Parlamentolar Arası Birlik ile birlikte COP31 Parlamenter Toplantısı'na ev sahipliği yapacaklarını belirterek, Dadebay'ı bu önemli toplantıya davet etti. Türkiye ile Kazakistan arasında pek çok alanda iş birliği potansiyeli bulunduğunu kaydeden Kurtulmuş, Orta Asya'da Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olan Kazakistan ile mevcut ekonomik ilişkilerin memnuniyet verici olduğunu ve daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş ayrıca, Orta Koridor'un Doğu-Batı ticaretinde en güvenli, kısa ve etkili güzergah olarak öneminin artırılması gerektiğini dile getirdi. Görüşmede AK Parti Ordu Milletvekili Mahmut Özer, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Mekin Mustafa Kemal Ökem de hazır bulundu.
Bakmadan Geçme
Kurtulmuş, Kırgızistan'a ulaştı
Kurtulmuş, Roma'daki konferansta uluslararası düzeni eleştirdi
Kurtulmuş, Roma'da Moldova Meclis Başkanı ile görüştü
Kurtulmuş, Roma'da Bosna Hersekli mevkidaşıyla görüştü
Kurtulmuş, İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı ile görüştü
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Roma'da Türk toplumuyla buluştu
