TFF VAR Direktörü Capela: VAR hakem değildir, sadece uyarır
TFF VAR Direktörü Joao Capela ve Hakem Gelişim Direktörü Vitor Melo Pereira, Süper Lig'deki tartışmalı hakem kararlarını değerlendirdi. Capela, VAR'ın sadece bariz hatalarda devreye girdiğini, Pereira ise hakem performansının yeterli olmadığını belirtti.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) bünyesindeki VAR Direktörü Joao Capela ve Hakem Gelişim Direktörü Vitor Melo Pereira, Süper Lig'de yaşanan tartışmalı hakem kararlarını canlı yayında değerlendirdi.
HAKEM PERFORMANSI VE YABANCI HAKEMLER
TRT Spor'da yayınlanan programa katılan Pereira, hakem performansının yüzde 99'luk oranının yeterli olmadığını vurgulayarak, yabancı hakemlerin Türk hakemlerine deneyim kazandırmada yetersiz kaldığını belirtti. Geçtiğimiz sezon Yunanistan'da benzer durumlarla karşılaştığını ve orada da hem yabancı hem de yerel hakemlerin benzer hataları yapabildiğini ifade etti.
VAR'IN ROLÜ VE TARTIŞMALI POZİSYONLAR
Joao Capela, VAR sisteminin bir hakem olmadığını, yalnızca çok açık ve yanlış kararlar verildiğinde hakemi uyarabileceğini açıkladı. Yorum gerektiren pozisyonlarda VAR'ın müdahale etmediğini belirtti. Pereira, Trabzonspor - Gaziantep FK maçında hakem Arda Kardeşler'in oyunu durdurma kararını 'hakem hatası' olarak nitelendirdi ve faulün olduğu yer ile oyunun başlatıldığı yer arasındaki mesafenin az olduğunu, ayrıca gol pozisyonu olması nedeniyle hakemin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi. Fenerbahçe - Trabzonspor maçında Onuachu'nun iptal edilen golüyle ilgili Capela, kolun yüze gelmesi gibi 'açık ve net bir kanıt' olduğunu, dikkatsiz bir müdahalenin bulunduğunu ve VAR müdahalesinin doğru olduğunu savundu. Beşiktaş - Başakşehir maçında Orkun Kökçü'nün kırmızı kartı için ise Capela, rakibin yüzüne yapılan ekstra hareketin 'vahşice, şiddetli hareket' olarak değerlendirildiğini ve müdahale edilmesi gereken net bir pozisyon olduğunu belirtti. Göztepe - Fenerbahçe maçında Jhon Duran'ın sarı kartının kırmızı olması gerektiğini savunan Capela, rakibin yüzüne dirsek atılan pozisyonda VAR'ın müdahale etmesi gerektiğini ifade etti. Fenerbahçe - Alanyaspor maçında yaşanan penaltı beklentileriyle ilgili Capela, ilk pozisyonda savunma oyuncusunun müdahalesinin net bir düşüşe neden olmadığını, doğal bir düşüş olmadığını ve bu durumun 'çok açık ve bariz bir hata' olmadığını dile getirdi. Elle oynama pozisyonunda ise topun beklenmedik şekilde geldiğini, savunma oyuncusunun vücudundan sektiğini ve kolun doğal pozisyonda olduğunu belirterek bunun açık bir penaltı olmadığını, 'beyaza yakın bir pozisyon' olduğunu ve VAR'ın müdahale etmeyeceğini söyledi. Capela, hakemin bu pozisyonda penaltı vermesi durumunda VAR'ın 'yanlış penaltı' diyemeyeceğini de ekledi.
Bakmadan Geçme
Doğan: Hakemlerin gözünde bir sorun var
Fuat Çapa: VAR hakemleri Yalçın'ın pozisyonunu izleseydi...
Fenerbahçe yöneticisi Ertan Torunoğulları'ndan çarpıcı açıklamalar: 'Sakın ha sezonu' bitti!
MHK açıkladı: Süper Lig’de 32. haftanın VAR hakemleri belli oldu
Gençlerbirliği teknik direktörü Volkan Demirel'den şok hakem açıklaması: 'Türk futbolu neden gelişmiyor?
Teknik Direktör Uğur Uçar'dan hakemlere çağrı: 'Herkes için eşit düdük istiyorum
