Trabzon'da hava koşulları balık tezgahlarını vurdu: Vatandaş şoklanmış hamsiye yöneldi
Trabzon'da kar ve fırtına nedeniyle balıkçılar denize açılamadı, tezgahlarda çeşitlilik azaldı. Vatandaşlar şoklanmış hamsi ve az avlanan istavrite yöneldi.

Trabzon'da etkili olan yoğun kar yağışı ve fırtına, balıkçıların denize açılmasını engelleyerek tezgahlardaki çeşitliliği önemli ölçüde azalttı. Vatandaşlar, taze balık bulmakta zorlanırken, şoklanmış hamsi ve az miktarda avlanan istavrite yönelmek zorunda kaldı.

ELVERİŞSİZ HAVA KOŞULLARI AVCIĞI VURDU
Doğu Karadeniz'de son haftalarda görülen olumsuz hava şartları, balık tezgahlarını adeta boşalttı. Kuvvetli rüzgar ve kar yağışı nedeniyle balıkçılar tekneleriyle denize açılamayınca, avlanan balık miktarı da düştü. Trabzon Balıkçılar Hali'nde, elverişsiz hava koşulları nedeniyle az miktarda avlanan istavrit, mezgit, somon gibi balıklar ile stoklarda bulunan şoklanmış hamsiler tezgahlardaki yerini alabildi. Güncel fiyatlara bakıldığında, hamsi ve istavritin kilosu 100 liradan, levrek 450 liradan, mezgit 500 liradan, tirsi ve somonun kilosu ise 300 liradan satışa sunuldu.

BALIKÇILAR UMUTSUZ: 'DENİZİN ISINMASI LAZIM'
Trabzonlu balıkçı Murat Doğan, hava koşullarının balık çeşitliliğini olumsuz etkilediğini belirterek, "Havalar soğuduğu için balık azaldı. Denizin biraz daha ısınması gerekiyor. Mezgit ve barbun neredeyse hiç yok, sadece istavrit çıkıyor. Hamsi zaten yok, çupra ve levrek satıyoruz. Hamsi göç ediyor. Kar yağınca ve fırtına olunca balıklar geri çekildi. Hava ısınınca sıcak suya doğru gelirler." dedi. Diğer bir balıkçı Mehmet Örseloğlu da hamsinin avlanmadığını vurgulayarak, "Havaların soğumasıyla balıklarda düşüş oldu. Hamsi çok az geliyor. İstavrit, tirsi ve mezgit geliyor. Hamsi gelmediği için şoklanmış hamsilerden satıyoruz. Hamsi zaten bu sene çok boldu. Bu süreçten sonra da azalma olur. Havalar ısınırsa yine hamsi çıkar diye düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. Hale balık almaya gelen Kadir Çolak ise "Günlerdir de hamsi yoktu. Bugün almak istedim. 2 kilo aldım, yemek istedim. Hamsi olmayınca istavrit yemeyi tercih ediyorum." şeklinde konuştu.
